Importurile de titei s-au redus cu peste 6%

Importurile de titei s-au redus cu peste 6%
vineri, 5 aprilie 2024 Economie

Intr-o analiza recenta a situatiei energetice din Romania, datele Institutului National de Statistica releva o scadere a productiei nationale de titei in ianuarie 2024, inregistrandu-se 231.700 tone echivalent petrol (tep), cu 4,7% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta diminuare subliniaza provocarile cu care se confrunta sectorul de productie autohtona de titei.

Mai mult, informatiile arata o tendinta descrescatoare si in ceea ce priveste importurile de titei ale Romaniei, care s-au situat la 727.200 tep in prima luna a acestui an, marcand o scadere de 6,3% fata de ianuarie 2023. Aceasta evolutie indica ajustari pe piata energetica nationala si internationala.

Perspectivele nu sunt mai optimiste nici pentru urmatorii ani, potrivit Prognozei echilibrului energetic elaborata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. Se preconizeaza o continuare a trendului descendent pentru productia interna de titei, estimandu-se o scadere medie anuala de 2,2% pana in 2026, ca urmare a declinului natural al zacamintelor si a limitarilor tehnologice actuale.

Proiectiile pentru 2024 indica o productie de 2,98 milioane tep, cu o reducere de 2,3% fata de anul anterior. Urmatorii ani vor continua aceasta tendinta, cu o estimare de 2,91 milioane tep pentru 2025 si de 2,855 milioane tep pentru 2026.

In contrast, se asteapta o crestere a necesarului de importuri de titei, cu un ritm mediu anual de 4,1% in aceeasi perioada. Astfel, pentru 2024, prognoza anticipaza importuri de 9,65 milioane tep, urmand ca acestea sa ajunga la 10 milioane tep in 2025 si la 10,3 milioane tep in 2026.

Aceste dinamici reflecta ajustarile complexe ale pietei energetice din Romania, in contextul unei dependente crescute de importuri pentru a compensa scaderea productiei interne si necesita strategii de adaptare si diversificare energetica.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.