Buget de 400 de milioane de euro pentru Startup Nation

Buget de 400 de milioane de euro pentru Startup Nation
Sunday, 31 March 2024 Diverse

Intr-un efort de a stimula cresterea economica si de a incuraja initiativele antreprenoriale in randul tinerilor, guvernul Romaniei lanseaza o noua editie a programului Startup Nation, cu un buget fara precedent de 400 de milioane de euro, finantat integral prin fonduri europene nerambursabile. Aceasta initiativa ambitioasa vizeaza sa ofere un suport robust pentru dezvoltarea afacerilor noi si inovatoare pe teritoriul national.

Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, si-a exprimat recent perspectivele asupra acestui program intr-o interventie la B1TV. "Startup Nation vizeaza dezvoltarea economica a Romaniei si incurajarea tinerilor sa-si dezvolte activitati antreprenoriale," a explicat Dutu. In cuvintele sale, se reflecta viziunea programului de a construi un mediu propice pentru antreprenorii incepatori, oferindu-le resursele necesare pentru a-si lansa si dezvolta afacerile.

Programul se distinge prin generozitatea sa, oferind granturi de pana la 250.000 de lei pentru antreprenorii eligibili. Conditiile de finantare sunt concepute pentru a stimula implicarea si responsabilitatea beneficiarilor: 90% din cheltuielile eligibile sunt acoperite de grant, in timp ce restul de 10% trebuie sa fie suportat prin cofinantare din partea antreprenorilor.

Startup Nation 2024 marcheaza un punct de cotitura, punand un accent pronuntat pe dezvoltarea antreprenoriala. Programul este accesibil pentru micro-intreprinderile infiintate dupa anul 2021, fara datorii la bugetul de stat, si care nu au beneficiat anterior de alte forme de finantare guvernamentala. Un aspect remarcabil al acestei editii este concentrarea exclusiva pe codurile caen eligibile pentru finantare, excluzand astfel activitatile agricole din spectrul de finantare.

Potrivit lui Dutu, lansarea programului este prevazuta pentru mijlocul lunii mai, iar noutatea majora consta in introducerea unor programe extinse de dezvoltare antreprenoriala. Aceasta reprezinta o oportunitate valoroasa pentru antreprenorii emergenti de a-si imbunatati competentele si de a intelege mai bine dinamica pietei.

Pe langa sprijinul financiar direct, Startup Nation ofera suport pentru o gama larga de cheltuieli eligibile, incluzand echipamente tehnologice, vehicule (cu o mentiune speciala pentru autoturismele electrice, al caror statut va fi clarificat in acest an), salarii, utilitati, chirii, si active necorporale. Un element deosebit de important este finantarea cursurilor de dezvoltare antreprenoriala, precum si a taxei pe valoarea adaugata pentru companiile neplatitoare de TVA.

Veronica Dutu subliniaza importanta ca antreprenorii sa studieze cu atentie conditiile programului si sa se asigure ca proiectele lor indeplinesc criteriile de eligibilitate. Prin angajamentul sau de a oferi un mediu favorabil dezvoltarii afacerilor noi, Startup Nation 2024 isi propune sa fie un catalizator puternic pentru inovatie si succes antreprenorial in Romania, deschizand noi orizonturi pentru tinerii antreprenori si stabilind bazele pentru o economie mai dinamica si diversificata.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.