Educatia financiara a copiilor: cum invatam tinerii sa pretuiasca banul

Educatia financiara a copiilor: cum invatam tinerii sa pretuiasca banul
Wednesday, 17 April 2024 Diverse

Intr-o interventie recenta la Fresh Access, Veronica Dutu, expert fiscal si CEO la UnionContExpert, a discutat despre importanta educatiei financiare inca din copilarie si metodele prin care parintii pot invata copiii sa inteleaga si sa pretuiasca valoarea banului.

Constientizarea valorii banului

Veronica Dutu subliniaza ca „Copilul trebuie constientizat de mic despre ce reprezinta valoarea banului," mentionand ca studiile de psihologie indica varsta de 7 ani ca momentul ideal pentru aceasta invatatura. Ea propune activitati practice pentru a ajuta copiii sa distinga intre nevoi si dorinte: „Sa faca o lista de cumparaturi... si sa identificam impreuna care sunt nevoi si care sunt placeri."

Strategii de educatie financiara

Dutu ofera exemple concrete de cum parintii pot gestiona situatiile financiare in fata copiilor: „Copilului, din punctul meu de vedere, a trebuit sa justificam daca el isi doreste o jucarie... Putem sa-i spunem ca aceasta jucarie reprezinta o nevoie pentru tine sau reprezinta o placere, o dorinta?" Ea critica folosirea negatiilor cand vine vorba de finante, explicand ca „copilul preia cam 80% din cuvintele rostite de parinti."

Incurajarea independentei financiare

„Cred ca noi trebuie sa invatam copiii de mici sa-si creeze proprii bani," afirma Dutu, sugerand activitati precum vanzarea de prajituri sau jucarii pentru a stimula antreprenoriatul din frageda pruncie. Aceasta abordare ii ajuta pe copii sa se simta valorizati si sa inteleaga mai bine cum functioneaza economia la un nivel personal.

Exemple practice si rezultate

Despre efectele pozitive ale acestor metode, Dutu relateaza: „Chiar discutam cu o colega de birou, are o fetita... si spunea ca este inscrisa intr-o organizatie unde copiii isi vand produsele intre ei sau catre adulti... si intr-o zi a castigat undeva la 100 de lei." Aceste experiente directe cu munca si recompensa financiara sunt esentiale pentru dezvoltarea unui sens al responsabilitatii si independentei.

Importanta pusculitei si planificarea bugetara

Dutu recomanda utilizarea pusculitei ca un instrument de invatare pentru economisire si gestionarea banilor: „Pusculita... reprezinta mini-banca copilului." Ea sugereaza si implicarea copiilor in planificarea bugetului familiei pentru a le arata cum deciziile financiare afecteaza fiecare membru al familiei.

Educatia financiara este cruciala pentru dezvoltarea unei relatii sanatoase intre copii si bani. Veronica Dutu subliniaza necesitatea de a trata copiii ca pe viitori adulti responsabili, pregatindu-i sa faca fata provocarilor financiare ale vietii intr-un mod informat si matur. Prin dialog deschis, exemple practice si responsabilizare, parintii pot pune bazele succesului financiar al copiilor lor.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.