Inflatia in Romania: Perspective si Predictii cu Veronica Dutu

Inflatia in Romania: Perspective si Predictii cu Veronica Dutu
Sunday, 14 April 2024 Diverse

Recent, intr-o interventie la TVR+, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a oferit o analiza detaliata a situatiei inflatiei in Romania, comparand-o cu tendintele din zona euro si discutand implicatiile viitoarelor politici fiscale si monetare.

Inflatia actuala si previziunile pentru 2024

Conform datelor prezentate de Dutu, inflatia in Romania a fost de 7,41% in ianuarie 2024, influentata de modificarile fiscale recente si cresterea taxelor. Aceasta a scazut usor in februarie la 7,23%, in timp ce in zona euro inflatia continua sa scada, ajungand la 2,6%. "Banca Nationala a Romaniei prevede o descrestere graduala a inflatiei, estimand 6,5% in primul trimestru si 4,7% la sfarsitul anului", spune Dutu.

Factori de impact si politici monetare

Dutu a subliniat ca, desi inflatia este pe o traiectorie descendenta, exista mai multi factori care pot influenta aceasta tendinta, inclusiv politicile monetare, cheltuielile bugetare in crestere, si datoria nationala care "creste in fiecare luna". Ea a explicat ca aceste cheltuieli sunt finantate prin imprumuturi externe, ceea ce ar putea conduce la noi cresteri de taxe si impozite in viitor.

Salariul minim, pensii si proiectii fiscale

Un alt punct de discutie a fost impactul cresterii salariului minim si al pensiilor asupra bugetului statului. "Incepand cu 1 iulie, salariul minim pe economie va fi de 3.700 de lei, iar pensiile vor creste in septembrie", a afirmat Dutu, adaugand ca "aceste cresteri vor duce probabil la o inflatie de peste 5% in 2024".

Implicatii electorale si scenarii pentru viitor

Dutu considera ca s-ar putea sa nu vedem cresteri de taxe in 2024 pentru ca sunt alegeri, insa "la inceputul anului viitor, cu siguranta vor fi cresteri ale TVA si alte taxe". Ea a mentionat ca este posibil sa se introduca si impozitarea progresiva, o tema frecvent discutata in contextul politic actual.

Importanta scaderii inflatiei

Reflectand asupra importantei scaderii inflatiei, Dutu a remarcat ca "este crucial pentru economia Romaniei sa urmeze trendul descrescator al inflatiei din Uniunea Europeana, mai ales in contextul scaderii preturilor la energie electrica".

Analiza oferita de Veronica Dutu subliniaza complexitatea situatiei economice din Romania. Cu multiple variabile care influenteaza inflatia si economia, de la politici interne la conditii globale, este esential ca decidentii sa gestioneze cu prudenta politicile fiscale si monetare pentru a asigura o stabilitate economica pe termen lung. Aceste decizii vor avea un impact profund nu doar asupra inflatiei, ci si asupra bunastarii generale a cetatenilor romani.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.