A crescut salariul minim pe economie

A crescut salariul minim pe economie
Thursday, 6 June 2024 Noutati legislative

Joi, Guvernul a adoptat o hotarare prin care salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei incepand cu 1 iulie 2024, conform unei declaratii a ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta majorare este vazuta ca un impuls pozitiv atat pentru piata muncii, cat si pentru economie in general. Potrivit ministrului, cresterea salariului minim va stimula ocuparea fortei de munca in sectoarele unde exista o cerere mare de muncitori si va contribui la reducerea muncii la negru. De asemenea, se asteapta ca aceasta masura sa dinamizeze consumul, sa influenteze pozitiv importul de bunuri de consum si sa sporeasca puterea de cumparare a salariatilor, sustinand astfel cresterea economica.

"Demersul este menit sa aduca un trai mai bun angajatilor din Romania si sa reduca saracia in munca. Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata presupune o apropiere a remuneratiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. In plus, din experienta anilor trecuti, cresterea salariului minim a adus si o crestere pe verticala a majoritatii salariilor, nu doar pentru cele minime", a declarat Simona Bucura-Oprescu.

In urma majorarii salariului minim, tariful orar va ajunge la 22,024 lei pentru un program normal de lucru de 168 ore pe luna.

Mai mult, valoarea neta a salariului minim brut pe tara, dupa aplicarea unei deduceri personale de 300 de lei, va fi de 2.363 de lei, ceea ce reprezinta o crestere neta de 284 de lei.

"In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati. Aceasta nu se aplica salariatilor din agricultura si industria alimentara, pentru aceste categorii aplicandu-se prevederile legale in vigoare", conform sursei citate.

Foto: pixabat.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.