Activele fondurilor de pensii private facultative au crescut cu 32%

Activele fondurilor de pensii private facultative au crescut cu 32%
Tuesday, 5 December 2023 economie

Activele fondurilor de pensii private facultative au atins valoarea de 4,42 miliarde de lei la sfarsitul lunii octombrie, marcand o crestere de 32% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit unui raport emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Cele mai multe investitii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate in lei (90%)", se mentioneaza in raport.

Conform datelor furnizate, suma contributiilor inregistrate in luna octombrie a fost de 52,9 milioane de lei, avand o contributie medie de 158 de lei.

Pana la sfarsitul lunii octombrie, titlurile de stat reprezentau segmentul cu cea mai mare proportie din totalul activelor fondurilor de pensii facultative, ajungand la 2,914 miliarde de lei, adica 65,9%. Urmatoarea categorie, actiunile, constituia 1,101 miliarde de lei, sau 24,9% din total. Obligatiunile corporative se plasau pe pozitia a treia, cu o valoare de 161,128 milioane de lei, reprezentand 3,6% din totalul activelor, iar depozitele bancare insumau 117,795 milioane lei, adica 2,7%.

Conform informatiilor oferite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), numarul de participanti la fondurile de pensii private facultative a ajuns la 695.554 in luna octombrie a anului 2023.

Fondurile de pensii active pe Pilonul III includ Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea si Raiffeisen Acumulare.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.