Adeverinte de la APIA pentru crescatorii romani de animale care doresc credite bancare

Adeverinte de la APIA pentru crescatorii romani de animale care doresc credite bancare
Tuesday, 9 August 2022 economie

Crescatorii de animale care doresc sa acceseze credite bancare pot primi, incepand din 8 august, adeverinte din partea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Mecanismul este simplu: la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta care atesta depunerea de catre beneficiar, in Campania 2022, a Cererii unice de plata pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si/sau sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si numarul de animale confirmate in urma efectuarii unui prim control administrativ.

Totodata, prin adeverinta se confirma ca fermierul, la data emiterii acesteia, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru schemele din sectorul zootehnic si ca acesta indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Cuantumurile inscrise in conventii sunt urmatoarele: Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul lapte - schema decuplata de productie, specia bovine - de 61,25 lei/ tona; Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul carne - schema decuplata de productie, specia bovine - de 213,20 lei/cap; Ajutorul National Tranzitoriu speciile ovine/caprine - schema cuplata de productie - de 15,21 lei/cap; Sprijin cuplat categoria bivolite de lapte - 510,10 lei/tona; Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne - 824,60 lei/cap; Sprijin cuplat categoria vaci de lapte - 1.159,00 lei/tona; Sprijin cuplat viermi de matase - 289,40 lei/kg gogosi; Sprijin cuplat categoria ovine/caprine - 54,61 lei/cap.

Conform prevederilor Conventiei, dobanda aferenta contractului de finantare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este de RON-ROBOR la sase luni + maximum 2%.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.