unioncont.ro Web analytics

Amnistia fiscala: Cine sunt romanii care vor scapa de datoriile la stat

Amnistia fiscala: Cine sunt romanii care vor scapa de datoriile la stat
Friday, 10 May 2019 Noutati legislative

Amnitia fiscala anuntata de Guvernul Dancila va insemna un minus de 1,035 miliarde de lei la bugetul statului. Nu mai putini de 600.000 de romani care, in perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie vor fi scutiti de plata contributiei de sanatate, potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta de urgenta ce prevede aceasta masura.

„Pentru venitul realizat in perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, a fost identificat un numar de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, desi acestia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totala a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de aceste persoane pentru perioada precizata este de circa 1.035 milioane lei", potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Valoarea totala a CASS stabilita prin deciziile emise si comunicate sau aflate in curs de comunicare in anul 2019 si care ar urma sa fie incasata in cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde de lei, din care urmeaza a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde de lei.

„De subliniat ca in bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusa nici valoarea totala a CASS stabilita prin deciziile emise si comunicate sau care urmeaza a fi comunicate in anul 2019 si nici valoarea CASS care urmeaza a forma obiectul amnistiei, context in care aceasta masura nu genereaza un impact bugetar negativ. Pe cale de consecinta sunt respectate dispozitiile art. 21 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010", subliniaza Ministerul Finantelor.

In urma adoptarii proiectului de ordonanta, va fi anulata plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a 12 salarii de baza minime brute pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.

De aceleasi prevederi vor beneficia si persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada fiscala iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara, stabilita potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS si pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea platilor.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.