unioncont.ro Web analytics

ANOFM plateste din nou somajul tehnic

ANOFM plateste din nou somajul tehnic
Friday, 8 October 2021 economie

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) adopta masuri menite sa sprijine mediul economic afectat de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Astfel, ANOFM plateste din nou indemnizatia sub forma de somaj tehnic, si, totodata, acorda zile libere platite parintilor in cazul suspendarii cursurilor cu prezenta fizica si continua, de asemenea, aplicarea masurii cunoscuta sub numele "kurzarbeit".

„ANOFM va acorda sprijin financiar sub forma de somaj tehnic, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2021 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2", a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Masura se va aplica pana la data de 31 decembrie 2021.

"Astfel, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificarile si completarile ulterioare", conform sursei citate.

Indemnizatia acordata este, potrivit ANOFM, supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si nu se datoreaza contributie asiguratorie de munca pentru acest sprijin financiar.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV, parintii vor beneficia de zile libere platite, adica de plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi libera acordata, in cazul suspendarii cursurilor cu prezenta fizica.

Masura se aplica pana la sfarsitul anului scolar 2021 - 2022, fara a se include vacantele.

Potrivit sursei amintite anterior, de masura beneficiaza parintii care au copii in varsta de pana la 12 ani sau 26 de ani in cazul copilului sau adultului cu handicap, inscrisi la unitati de invatamant, inclusiv anteprescolar in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor.

Totodata, in conformitate cu prevederile Legii nr 58/2021, care ofera posibilitatea ca agentii economici sa reduca cu 80% timpul de munca lunar al angajatilor pe perioada starii de urgenta, de alerta sau de asediu, plus inca 3 luni dupa incetarea acesteia, ANOFM continua acordarea indemnizatiei de 75% din salariul de baza aferent orelor de reducere a programului de lucru, (masura cunoscuta si sub numele de "kurzarbeit").

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.