Banca Centrala Europeana, noi masuri de stimulare a economiei europene

Friday, 22 July 2016

Institutia bancara a anuntat printr-un comunicat de presa ca in urma sedintei care a avut loc la Frankfurt, consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost mentinuta la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.

BCE a luat o serie e masuri menite sa stimulareze economia: dobanzi reduse, imprumuturi mari pentru banci, rascumparari de obligatiuni de pe piete. Iar in luna iunie a acestui an, institutia cu sediul la Frankfurt a inceput sa achizitioneze, pentru prima oara in istoria sa, obligatiuni emise de companii rpivate. Actiunraa a fost realizata prin intermediul Bancii Centrake a Frantei si a constat in achizitionarea de obligatiuni emise de o serie de mari companii franceze precum EDF, Sanef, Danone si Renault.

Totusi, numarul redus de obligatiuni care pot fi cumparate in cadrul programului dar si problemele din piata bancara italiana ca si decizia Marii Britanii de a iesi din UE ar putea obliga BCE sa adopte in curand alte initiative pentru dinamizarea economiei.

Urmatoarea reuniune va avea loc in din luna septembrie, iar analistii se asteapta ca atunci sa fie anuntate noi masuri de stimulare a aeconomiei.

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.