unioncont.ro Web analytics

Care ai fost castigurile medii ale romanilor in prima parte din 2021?

Care ai fost castigurile medii ale romanilor in prima parte din 2021?
Friday, 9 July 2021 economie

Romanii au castigat in medie 5.476 lei pe gospodarie (2.157 lei pe persoana) in trimestrul I 2021, in vreme ce cheltuielile totale ale populatiei s-au ridicat in medie la 4.640 lei lunar pe gospodarie(1.828 lei pe persoana) si au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Veniturile banesti au fost, in medie, de 5.070 lei lunar pe gospodarie (1.997 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 406 lei lunar pe gospodarie (160 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodariilor).

Conform INS, la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (20,0%), veniturile in natura (7,4%), in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,3%), veniturile din activitati neagricole independente (1,6%), veniturile din agricultura (1,2%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,8%).

Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt, potrivit INS, consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc., detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).

Conform sursei citate anterior, mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I 2021, in medie, 34,0% din consumul gospodariilor.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.