Cat aloca romanii investitiilor?

Cat aloca romanii investitiilor?
Tuesday, 12 July 2022 economie

Cei mai multi dintre romani nu par a fi preocupati de investitii. Doar o mica pondere de 0,2% din venituri a fost destinata investitiilor conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Conform sursei citate, cheltuielile totale ale populatiei au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor, in primul trimestru al acestui an.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in perioada analizata, in termeni nominali, 6.227 de lei/gospodarie si 2.476 lei/persoana.

In acelasi context, in primele trei luni din 2022, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 5.324 lei/luna/gospodarie (2.117 lei/persoana) si au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si pentru acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Totodata, cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau pentru constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si de echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 0,2%.

Potrivit INS, in perioada ianuarie - martie 2022, veniturile banesti au fost, in medie, de 5.777 lei/luna/gospodarie (2.297 lei/persoana), iar veniturile in natura au fost estimate la 450 lei/luna/gospodarie (179 lei/persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 67,1% din veniturile totale ale gospodariilor.

De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit veniturile din prestatii sociale (20,9%), veniturile in natura (7,2%), contravaloarea in principal a consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6%), veniturile din activitati neagricole independente (1,6%), veniturile din agricultura (1,3%), precum si cele din proprietate si din vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.