unioncont.ro Web analytics

Ce solutie au gasit bancherii pentru rezolvarea crizei din sistemul de pensii

Ce solutie au gasit bancherii pentru rezolvarea crizei din sistemul de pensii
Thursday, 18 August 2016 economie

La nivel mondial exista probleme cu sistemul de pensii. Intrucat speranta de viata a oamenilor a crescut in epoca moderna sistemul de pensii incepe sa aiba probleme. Si peste tot, in tarile industrializate, ca si in Romania, solutia pe care guvernantii sau bancherii o sustin este cresterea varstei de pensionare.

Asa se face ca in Germania, Banca Centrala sustine ca varsta legala de pesionare ar trebui sa devina 69 de ani pana in 2060 pentru a relaxa din presiunea pusa pe sistemul statal de pensii, in conditiile in care se inregistreaza o imbatranire a populatiei, scrie Bloomberg.

In ciuda reformelor demarate de cancelarul Angela Merkel exista probabilitatea ca nivelul pensiilor sa scada dupa cum au anuntat reprezentantii Bancii Centrale Germane. In opinia lor sustinerea stabilitatii sistemului de pensii, ar pune o presiune mai puternica pe contribuabili si o impovarare fiscala mai ampla are consecinte.

‚ÄěPentru a evita impovararea cetatenilor, varsta legala de pensionare trebuie ajustata", a anuntat Banca Centrala.

In Romania varsta de pensionare a crescut deja. In timp ce barbatii se pot retrage din activitate la 65 de ani, acum, in 2016, femeile pot parasi campul muncii la pensie la 60 de ani, insa potrivit legii pana 2030 si femeile vor iesi la pensie la 65 de ani.

Varsta standard de pensionare poate fi redusa conform prevederilor legii 19/2000 in urmatoarele conditii:

  • Lucrul in conditii deosebite;
  • Lucrul in conditii speciale;
  • Lucrul in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
  • Persecutii politice cu privare de libertate, deportare in strainatate dupa 23 august 1944;
  • Prizonierat;
  • Pentru femei: daca a nascut si crescut pana la 10 ani trei sau mai multi copii.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.