unioncont.ro Web analytics

Cheltuielile cu educatia timpurie, scazute din impozitul datorat

Cheltuielile cu educatia timpurie, scazute din impozitul datorat
Friday, 16 April 2021 Noutati legislative

Contribuabilii care au efectuat cheltuieli cu educatia timpurie in perioada noiembrie 2020 - martie 2021 vor putea completa o declaratie de regularizare pentru scaderea sumei reprezentand cheltuieli cu educatia timpurie care depaseste impozitul pe profit datorat, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate.

Prevederea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.

"In perioada noiembrie 2020 - martie 2021 contribuabilii au efectuat cheltuieli cu educatia timpurie, pentru care la art. 25 alin. (4) lit. i2) din Codul fiscal se reglementa scaderea din impozitul pe profit datorat, iar pentru suma care depasea impozitul pe profit datorat, scaderea in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate. Pentru scaderea cheltuielilor cu educatia timpurie efectuate pana la data suspendarii prevederilor mentionate, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate, este necesara reglementarea unei proceduri de aplicare", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Modelul, continutul si modalitatea de depunere si gestionare a declaratiei de regularizare se aproba prin ordin al presedintelui ANAF. Termenele de depunere a acestei declaratii se stabilesc prin raportare la termenele de declarare a impozitului pe profit, potrivit art. 41 si 42 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, se propune ca, in cazul declararii trimestriale a impozitului pe salarii, scaderea sa se efectueze numai din impozitul aferent ultimei luni din trimestru.

"In situatia in care termenul de depunere a declaratiei prin care s-a efectuat scaderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat, nu coincide cu termenul de depunere a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si/sau a decontului de TVA (in cazul contribuabililor care depun trimestrial aceste declaratii), suma care depaseste impozitul pe profit datorat nu poate fi scazuta din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati si/sau din taxa pe valoarea adaugata datorata, urmand sa se scada din accizele datorate, dupa caz", se mai spune in nota de fundamentare.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.