Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu peste 25%

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu peste 25%
Thursday, 8 March 2018 economie

In ianuarie 2018, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in comparatie cu luna precedenta, atat ca serie bruta, cu 25,3%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,9%, conform Institutului National de Statistica (INS).

Insa comparativ cu luna ianuarie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 11,1%, respectiv cu 11,4%.

In ianuarie 2018, fata de luna decembrie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a scazut din cauza diminuarii vanzarilor de produse nealimentare (-29,5%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-24,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,7%).

Conform sursei citate, in comertul cu amanuntul ca serie ajustata, cifra de afaceri s-a redus ca urmare a scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-1,8%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,1%).

Daca insa se compara ianuarie 2018 cu ianuarie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut ca urmare a majorarilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+16,7%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,5%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata, s-a majorat ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+17,2%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,5%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,9%).

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.