Cifra de afaceri din comertul cu ridicata se afla pe un trend ascendent

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata se afla pe un trend ascendent
Wednesday, 28 February 2024 economie

Institutul National de Statistica a raportat recent o crestere de 1,1% in cifra de afaceri din sectorul comertului cu ridicata, excluzand vehiculele si motocicletele, pentru anul precedent, comparativ cu 2022. Aceasta dinamica pozitiva a fost predominant alimentata de performanta impresionanta a anumitor segmente, precum comertul cu ridicata de echipamente informatice si de telecomunicatii, care a inregistrat o crestere spectaculoasa de 12,6%, urmat de sectorul echipamentelor si furniturilor diverse cu un avans de 11,7%, si comertul cu ridicata de bunuri de consum nealimentare, cu o crestere de 9,4%. De asemenea, activitatile de intermediere in comertul cu ridicata si comertul cu ridicata nespecializat au observat cresteri semnificative, de 6,1%, respectiv 4,9%.

Pe de alta parte, anumite sectoare au cunoscut un regres, cel mai notabil fiind comertul cu ridicata specializat de alte produse, care a scazut cu 8,5%, urmat de segmentele de comert cu produse agricole brute si animale vii, si comertul cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun, care au inregistrat scaderi de 3,3%, respectiv 0,8%.

Pentru luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie, cifra de afaceri globala in comertul cu ridicata a suferit o scadere de 2,6%, influentata negativ de declinul semnificativ in comertul cu ridicata specializat de alte produse, comertul cu ridicata nespecializat, si comertul cu ridicata de bunuri de consum nealimentare, care au inregistrat scaderi de 13,8%, 10,3%, respectiv 6,7%.

In sectorul comertului cu ridicata, excluzand vehiculele si motocicletele, luna decembrie 2023 a evidentiat o crestere impresionanta in mai multe domenii, cu produsele agricole brute si animalele vii inregistrand o expansiune de 12,6%, urmate de echipamentele informatice si de telecomunicatii cu o crestere de 11,7%. De asemenea, s-a observat o crestere de 3,5% in comertul cu ridicata de alte masini, echipamente si furnituri, in timp ce produsele alimentare, bauturile si tutunul au avut o crestere modesta de 1,6%, iar activitatile de intermediere in comertul cu ridicata au crescut cu 0,7%.

Analiza cifrei de afaceri ajustate in functie de zilele lucratoare si sezonalitate arata o crestere generala de 6,2% in decembrie 2023 fata de luna precedenta. In comparatie cu decembrie 2022, cifra de afaceri a inregistrat o crestere nominala de 4,4%, datorita performantelor remarcabile din sectorul echipamentelor informatice si de telecomunicatii, care a sarit cu 31,9%, si al produselor agricole brute si animalelor vii, cu o crestere de 30,2%. Cresteri notabile au fost, de asemenea, inregistrate in comertul cu ridicata nespecializat, alte masini, echipamente si furnituri, bunuri de consum nealimentare si comertul specializat de alte produse.

Pe de alta parte, sectorul alimentar, bauturilor si tutunului a suferit o scadere de 9,3%, iar activitatile de intermediere in comertul cu ridicata au inregistrat o scadere de 8,9%.

Pe ansamblu, ajustand cifra de afaceri pentru numarul de zile lucratoare si sezonalitate, decembrie 2023 fata de decembrie 2022 a marcat o crestere nominala de 5,9%, reflectand o expansiune robusta in comertul cu ridicata, cu exceptia sectorului auto. Aceste evolutii indica o dinamica pozitiva si adaptabilitate in diverse segmente ale pietei de comert cu ridicata.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.