unioncont.ro Web analytics

Codul Fiscal va fi modificat din nou. Iata ce are de gand sa faca Ministerul Finantelor

Codul Fiscal va fi modificat din nou. Iata ce are de gand sa faca Ministerul Finantelor
Thursday, 22 September 2016 Noutati legislative

Cotribuabilii care cumpara active precum echipamente tehnologice, calculatoare si echipamente periferice, programe informatice vor beneficia de extinderea perioadei de aplicare a facilitatii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Propunerea apartine Ministerului de Finante care considera ca prin adoptarea ei economia nationala va fi stimulata prin sustinerea investitiilor.

Totodata, Ministerul doreste sa acorde facilitati fiscale societatilor interesate de programe de calificare profesionala. Mai exact, se are in vedere introducerea in Codul fiscal a unor prevederi referitoare la deducerea cheltuielilor efectuate de agentii economici cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor si studentilor si a altor categorii de persoane care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare intr-un cadru institutionalizat.

In prezent, exista doar reguli care permit scaderea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu burse private acordate de persoanele juridice elevilor, studentilor si doctoranzilor, in anumite limite.

De asemenea, se ia in calcul introducerea posibilitatii de a renunta la aplicarea regimului de impozitare pentru microintreprinderi prin reducerea plafonului capitalului social la infiintare de la 25.000 euro la 10.000 euro (echivalentul a 45.000 de lei).

Pentru un regim fiscal echitabil, MFP propune facilitati pentru cei care isi redobandesc codul de TVA in sensul acordarii beneficiilor pierdute in perioada aferenta anularii codului. Astfel, le acorda dreptul sa refactureze cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA. Beneficiarii lor vor putea sa deduca acest TVA pentru cumpararile aferente vanzarilor efectuate in perioada in care furnizorul a avut codul anulat.

In egala masura, alaturi de aceste facilitati fiscale, Ministerul Finantelor vine cu un pachet de masuri de simplificare destinat mediului de afaceri. Propune eliminarea obligatiei de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari a contribuabililor care efectueaza operatiuni intracomunitare (livrari intracomunitare, achizitii intracomunitare s.a). Este o prevedere existenta acum care presupune prezentarea a numeroase documente, in conditiile in care au fost dezvoltate alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale.

Sursa: realitatea.net

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.