Comertul cu ridicata a crescut in in primele noua luni din 2023

Comertul cu ridicata a crescut in in primele noua luni din 2023
Wednesday, 29 November 2023 economie

Comertul cu ridicata, excluzand sectorul autovehiculelor si motocicletelor, a inregistrat o crestere de 1,4% in termeni bruti in primele noua luni ale anului curent, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2022, conform informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Datele oficiale releva evolutii favorabile in mai multe domenii ale comertului cu ridicata in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, printre care se numara cresteri semnificative in comertul cu ridicata de masini, echipamente si furnituri diverse (+14,1%), comertul cu ridicata de echipamente informatice si de telecomunicatii (+12,1%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+11,7%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum non-alimentare (+9,9%), comertul cu ridicata nespecializat (+3,0%) si comertul cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,5%).

Pe de alta parte, au fost inregistrate scaderi in sectoarele comertului cu ridicata specializat in alte produse (-8,9%) si comertului cu ridicata al produselor agricole brute si animalelor vii (-5,1%).

Luand in considerare ajustarile pentru numarul de zile lucratoare si sezonalitate, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (excluzand comertul cu autovehicule si motociclete) a inregistrat o crestere nominala generala de 3,6% de la un an la altul.

Conform datelor INS, in luna septembrie 2023, comparativ cu septembrie 2022, activitatea din comertul cu ridicata (excluzand comertul cu autovehicule si motociclete) a prezentat o scadere, atat in termeni bruti, cu 6,1%, cat si in seria ajustata, cu 3,7%.

In plus, comparativ cu luna precedenta din acest an (septembrie fata de august), cifra de afaceri din comertul cu ridicata (excluzand comertul cu autovehicule si motociclete) a cunoscut o scadere de 1,2% in termeni bruti. Aceasta diminuare a fost influentata de scaderi inregistrate in sectorul comertului cu ridicata al produselor alimentare, bauturilor si tutunului (-9,1%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4,4%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si animalelor vii (-2,4%), comertul cu ridicata specializat in alte produse (-2,2%) si comertul cu ridicata nespecializat (-1,1%).

Pe de alta parte, s-au inregistrat cresteri in comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+25,8%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+6,9%), precum si in comertul cu ridicata al bunurilor de consum non-alimentare (+2%).

Conform datelor furnizate de INS, in seria ajustata, cifra de afaceri in sectorul comertului cu ridicata a cunoscut, in termeni nominali, o scadere generala de 1,1% in septembrie 2023, comparativ cu luna august.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.