Conditii pentru scutirea achitarii TVA

Conditii pentru scutirea achitarii TVA
Thursday, 1 April 2021 Noutati legislative

Ministerul Finantelor a anuntat conditiile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata, pentru anumite operatiuni pentru a clarifica modul de aplicare a legislatiei fiscale.

Astfel, potrivit circularei publicata pe site-ul MF, au fost aduse clarificari privind notiunea de exportator din perspectiva TVA si modalitatile de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, in contextul modificarilor aduse legislatiei vamale; clarificari privind justificarea transportului intracomunitar in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri.

In documentul amintit, antreprenorii roman, pot gasi si o serie de exemple ilustrative menite sa conduca la aplicarea unitara a Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru anumite operatiuni, aprobata prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 2148/2020.

In plus, sunt introduse trimiteri si catre alte materiale ilustrative elaborate de Comisia Europeana, cum ar fi Notele explicative privind modificarile TVA in UE in ceea ce priveste regimul de stocuri la dispozitia clientului, operatiunile in lant si scutirea pentru livrarile intracomunitare de bunuri ("solutiile rapide din 2020").

Pentru stabilirea operatiunii care poate fi scutita de TVA este necesar a se avea in vedere urmatoarele elemente: existenta unei livrari de bunuri cu locul de livrare in Romania (urmare careia bunurile parasesc teritoriul UE); transportul in afara UE sa fie asigurat fie de furnizor (sau de alta persoana in contul sau), fie de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania (sau de alta persoana in contul sau); in situatia tranzactiilor in lant, faptul ca poate beneficia de scutire de TVA la export o singura livrare efectuata pe teritoriul Romaniei; prezentarea, in principiu, a unei declaratii vamale de export in care furnizorul sa fie inscris la caseta 2 (in cazul in care are si calitatea de exportator din punct de vedere vamal) sau la caseta 44 (in cazul in care nu este exportator si din perspectiva vamala).

In document se precizeaza ca pentru a identifica operatiunea care poate beneficia de scutirea de TVA la exportul in lant este necesar in primul rand sa se stabileasca cine este persoana care realizeaza/isi asuma transportul bunurilor in afara UE.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.