unioncont.ro Web analytics

Conditiile de creditare s-au inasprit

Conditiile de creditare s-au inasprit
Friday, 23 February 2018 Finante si contabilitate

Standardele de creditare pentru imprumuturile de consum au fost inasprite marginal de institutiile de credit in ultimul trimestru din 2017. In acelasi timp, creditele pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri acordate populatiei s-au mentinut constante, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

La nivelul companiilor nefinanciare, conform sursei citate, conditiile de creditare s-au mentinut la un nivel constant raportat la trimestrul anterior. Bancile se asteapta la inasprirea marginala a standardelor de creditare atat in cazul creditelor ipotecare, cat si in cazul celor de consum in primul trimestru din 2018. Totusi, standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare nu vor suferi modificari nici in T1/2018.

In T4/2017, cererea de credite a scazut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populatiei. In cazul companiilor nefinanciare, la nivel agregat cererea de credite s-a mentinut la un nivel constant fata de trimestrul precedent, contrar asteptarilor initiale ale bancilor care indicau o majorare a acesteia.

Pentru primul trimestru din acest an, institutiile de credit estimeaza mentinerea constanta a cererii in cazul creditelor de consum, in timp ce in cazul creditelor ipotecare acordate populatiei este prognozata o crestere marginala a acesteia. Anticiparile bancilor cu privire la evolutia cererii de credite provenite din partea firmelor sunt in sensul cresterii moderate a acesteia in primul trimestru al anului in curs.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.