unioncont.ro Web analytics

Costul orar al fortei de munca, crestere de aproape 3%

Costul orar al fortei de munca, crestere de aproape 3%
Friday, 5 March 2021 economie

In trimestrul IV 2020, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 2,61% fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 8,69% comparativ cu ultimele trei luni din 2019, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul III 2020, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut la majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (14,54%), hoteluri si restaurante (14,06%), constructii (10,56%) si tranzactii imobiliare (10,04%).

In schimb, cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in invatamant (-27,15%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).

La o distanta considerabila, cu scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare), s-au situat administratia publica (-3,43%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,04%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,66%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a urcat la majoritatea activitatilor economice.

Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile: spectacole, culturale si recreative (22,25%), intermedieri financiare si asigurari (14,09%), informatii si comunicatii (11,95%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (11,73%).

Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar la hoteluri si restaurante (-3,82%), unde unitatile economice au fost puternic afectate de intreruperea/incetarea activitatii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat in contextul pandemiei COVID-19, dar si prin reducerea cheltuielilor cu forta de munca, cauzata de somajul tehnic ori de incasarile mai mici pe durata starii de alerta.

De asemenea, INS mentioneaza ca, fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe) (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,67%, iar componenta cheltuielilor indirecte) (non-salariale) cu 9,15%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.