unioncont.ro Web analytics

Creditele in lei se scumpesc

Creditele in lei se scumpesc
Wednesday, 21 December 2016 Finante si contabilitate

Indicele Robor la 3 luni a crescut cu 0,83%, ajungand la nivel maxim al ultimelor aproape sase luni. Si cum Indicele Robor este utilizat in formula de calcul a creditelor in moneda naționala cu dobanda variabila este clar ca aceste imprumuturi se vor scumpi.

Miercuri este doua zi la rand cand Indicatorul Robor la 3 luni urca, ajungand la 0,83% pe an, de la 0,82% in sedinta precedenta, nivel maxim din 29 iunie, pe fondul cresterii randamentelor la titlurile de stat, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Anterior, vineri si luni, Robor la 3 luni s-a mentinut la 0,81% pe an.

Robor la 6 luni a crescut de la 1,08% pe an pana la 1,09%, nou nivel maxim din 3 februarie.

Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

La ultima licitatie de titluri de stat, de luni, Ministerul Finantelor a luat cu imprumut doar 356 milioane lei prin vanzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumatate din programul anuntat, de 800 milioane lei, la un randament mediu anual de 0,76%, in crestere semnificativa fata de licitatia precedenta pentru o scadenta similara.

Dobanzile interbancare au scazut puternic in ultimul an, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca majorarea s-a oprit, o perioada, in jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.