Cresc contributiile sociale ale angajatilor si ale PFA

Cresc contributiile sociale ale angajatilor si ale PFA
Wednesday, 7 September 2016 Taxe si impozite

Contributiile de asigurari ale angajatilor se vor dubla, in schimb angajatorii vor fi scutiti de plata CAS. Acestea sunt masurile care apar intr-un proiect al Ministerului Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obtinut de profit.ro. Potrivit acestuia, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. In schimb, vor fi obligati sa majoreze cu 21% salariul brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze cu 2.815 lei.

Cota de contributii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la conditii deosebite de munca si de 8,4% la conditii speciale de munca. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere.

In acest moment contributia individuala de asigurari sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat si 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru conditii normale de lucru, in total 25,8%.

Practic, conform propunerii, cota totala ar urma sa scada la 21,7% din salariul brut, platita integral de catre salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat sa plateasca niciun fel de contributie sociala la conditii normale de lucru, dar va trebui sa majoreze salariul brut cu 21%.

In prezent, contributiile sunt impartite intre angajat si angajator, astfel:

- Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj

- Angajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.

Sursa: profit.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.