unioncont.ro Web analytics

Cresc preturile in comertul cu amanuntul

Cresc preturile in comertul cu amanuntul
Tuesday, 31 January 2023 economie

In viitorul apropiat romanii ar trebui sa se astepte la o noua cumpire a produselor. Conform managerilor romani pentru urmatoarele trei luni, cresterea accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul si relativa stabilitate a activitatii si a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii, conform informatiilor datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +32%).

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza o crestere a acestora (sold conjunctural +39%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -9%) in timp ce se estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +15%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +46%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%), la fel si numarul de salariati (sold conjunctural -1%). Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).

Institutia mentioneaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.