Cresc salariile din 1 august. Iata ce categorie primeste bani in plus

Monday, 1 August 2016

Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost gandita pentru a elimina inechitatile din sistemul salarizarii bugetarilor. Cresterea salariilor se va realiza in doua etape, prima va fi aplicata la 1 august 2016, urmand ca intreaga grila de salarizare sa intre in vigoare in decembrie 2017.

Prima categorie de bugetari care primesc mai multi bani vine din sistemul sanitar, sector pe care guvernantii il considera prioritar din cauza faptului ca zeci de mii de cadre au ales sa-si exercite meseria peste hotare din pricina salariilor mici pe care le primesc in Romania. Tocmai de aceea, Guvernul a egalizat salariile persoanelor incadrate pe aceeasi functie si a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebita.

Prin OUG s-a stabilit cresteri de 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor astfel incat tinerii sa-si doreasca inceperea unei cariere in sistemul public de sanatate. In acest fel, in functie de vechime salariul de incadrare al unui medic din unitati clinice va fi intre 2.364 de lei si 2.944, in vreme ce un asistent medical va fi renumerat cu sume intre 1960 lei si 2441 lei, in raport de experienta. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanta sau primiri urgente va fi intre 4.371 lei si 5443 lei. Cuantumul salariilor difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri.

Un medic primar gradatia 5 va avea o crestere de 914 lei, un medic specialist gradatia 5 va avea o crestere de 557 lei, in timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o crestere salariala de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I cu 312 lei, potrivit Ministerului Sanatatii.

Pentru medicii rezidenti s-a majorat plafonul de la care se acorda bursa de rezident pana la 4.749 lei, mentinandu-se valoarea lunara a bursei de 670 lei.

Nici Educatia nu a fost uitata de catre Guvernul condus de Dacian Ciolos. Cresterea salariului va fi de 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul de invatamant.

Totodata, potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, vechime intre 1-6 ani, are incepand de luni un salariu de baza intre 1.896 si 2.361 lei, iar un profesor debutant intre 1.700 si 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime in invatamant intre 6-10 ani, salariul de baza va fi intre 2.991-3.465 lei si va creste gradual, in functie de vechime, ajungand, in cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

In situatia in care salariul brut determinat potrivit OUG este mai mare decat cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din cresterea rezultata incepand cu luna august 2016 si 100% incepand cu luna decembrie 2017. In total, de prevderi vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice si personal auxiliar din invatamant.

Totodata, de la 1 ianuarie 2018 este luat in calcul si bonusul de performanta pentru educatie similar cu cel de la sanatate.

Sursa digi24

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.