Crestere importanta a activelor detinute de fondurile de pensii private obligatorii

Crestere importanta a activelor detinute de fondurile de pensii private obligatorii
Wednesday, 12 July 2023 economie

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de 107,43 miliarde lei, la finalul lunii mai, in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat la aceeasi data din 2022, conform informatiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 91% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la BVB", se mentioneaza in raport.

Titlurile de stat detineau cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 69,666 miliarde de lei, respectiv 64,9%. Pe locul doi se aflau actiunile, cu 22,256 miliarde de lei (20,7%), iar pe pozitia a treia obligatiunile corporative, cu 6,702 miliarde de lei (6,2% din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.062.213 milioane de participanti in mai 2023.

In cadrul Pilonului II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.