unioncont.ro Web analytics

Deficit bugetar de 8,14 miliarde lei

Deficit bugetar de 8,14 miliarde lei
Wednesday, 27 June 2018 Finante si contabilitate

8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB, este deficitul inregistrat in primele cinci luni din 2018 de bugetul general, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

ā€˛Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 110,9 miliarde lei, reprezentand 11,9% din PIB, au fost cu 12,7% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri comparativ cu perioada similara din 2017 in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+35,5%) si din veniturile nefiscale (+11,4%)", potrivit MFP.

Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

In luna mai 2018 s-a constatat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 16,8% fata de luna mai 2017, ajungand la o valoare de 21,98 miliarde lei pe primele cinci luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 4% fata de perioada similara a anului precedent. Veniturile din accize au fost in suma de 11,06 miliarde lei (1,2% din PIB) cu 13,7% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate s-au majorat cu 6%.

Potrivit MFP s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 19,7% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, s-a inregistrat o diminuare cu 23,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 6,03 miliarde lei cu 31% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 119 miliarde lei, cu 18,4% mai mari comparativ cu primele cinci luni din 2017. Cheltuielile de personal au fost cu 22,3% mai mari, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, iar cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,2%.

Majorari semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare. Subventiile au fost mai mari cu 1,9% fata de perioada ianuarie-mai 2017. Dobanzile au crescut cu 34,9%, respectiv 0,6% din PIB, intrucat s-a inregistrat un varf de plata a dobanzilor in luna aprilie, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark, situatie care in anul 2017 s-a reflectat in executia bugetara aferenta lunii iunie, precizeaza MFP.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 10,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Totodata, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,4 miliarde lei, de 1,8 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.