Deficitul balantei comerciale al Romaniei a scazut cu peste 15%

Deficitul balantei comerciale al Romaniei a scazut cu peste 15%
Monday, 12 February 2024 economie

Conform ultimelor cifre publicate de Institutul National de Statistica, deficitul balantei comerciale al Romaniei s-a redus semnificativ in anul 2023, ajungand la 28,947 miliarde de euro, marcand o scadere de 15,1% fata de anul precedent. Aceasta imbunatatire este reflectata si in activitatea comerciala din luna decembrie, unde exporturile au totalizat 6,144 miliarde de euro, iar importurile au atins 9,573 miliarde de euro, rezultand intr-un deficit de 3,429 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022, exporturile au cunoscut o scadere de 8,3%, in timp ce importurile au scazut cu 2,2%.

Analiza pe intreg anul 2023 dezvaluie o crestere modesta a exporturilor de 1,3%, sumand 93,098 miliarde de euro, pe cand importurile au inregistrat o scadere de 3,2%, totalizand 122,045 miliarde de euro. Aceste miscari indica o ajustare pozitiva a balantei comerciale a tarii, sugerand potentiale semnale de consolidare a competitivitatii externe in contextul economic actual.

In analiza dinamicii comertului exterior al anului trecut, observam ca sectoarele masinilor si echipamentelor de transport, alaturi de alte produse manufacturate, au avut un rol dominant, reprezentand 44,8% din exporturi si 36,8% din importuri, respectiv 29,8% la export si 28,7% la import. Aceasta structura subliniaza o orientare strategica catre industrii cu valoare adaugata mare in schimburile comerciale ale tarii.

Mai mult, schimburile comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene (UE27) au continuat sa fie pilonul central al comertului exterior, cu expedieri in valoare de 67,574 miliarde de euro si introduceri de 89,500 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 72,6% din totalul exporturilor si 73,3% din totalul importurilor. Aceste cifre reflecta stransa integrare a economiei nationale in lanturile de valoare europene.

Pe de alta parte, schimburile comerciale cu tari din afara blocului comunitar (extra-UE27) au inregistrat valori de 25,523 miliarde de euro la exporturi si de 32,544 miliarde de euro la importuri, echivaland cu 27,4% din total exporturi si 26,7% din total importuri. Aceste date evidentiaza diversificarea pietelor de desfacere si surselor de aprovizionare, un pas important in strategia de consolidare a rezilientei economice in fata fluctuatiilor pietei globale.

INS explica modul de calcul al soldului balantei comerciale FOB/CIF, care este determinat prin diferenta dintre valoarea exporturilor (FOB) si cea a importurilor (CIF). Un sold negativ in aceasta balanta este denumit deficit comercial, in timp ce un sold pozitiv indica un excedent comercial.

Termenul FOB (Free on Board, sau Liber la bord) reflecta pretul unui bun la frontiera tarii exportatoare. Acesta include costul bunului, toate cheltuielile legate de transport pana la locul de imbarcare, precum si taxele necesare pentru incarcarea bunului pe vas.

Pe de alta parte, pretul CIF (Cost, Insurance, Freight, sau Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul unui bun la frontiera tarii importatoare. Acesta nu doar ca include toate elementele pretului FOB, dar acopera si costurile asigurarii si ale transportului international. Aceasta metodologie de calcul ofera o imagine clara asupra fluxurilor comerciale si asupra costurilor asociate importurilor si exporturilor intr-un context economic global.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.