unioncont.ro Web analytics

Deficitul bugetar a crescut cu peste 0.7%

Deficitul bugetar a crescut cu peste 0.7%
Thursday, 31 March 2022 economie

Deficitul bugetar a urcat la 0,72% din Produsul Intern Brut dupa doua luni din acest an, de la 0,13% din PIB in ianuarie, conform datelor oferite de Ministerul Finantelor Publice.

Primele doua luni ale acestui an s-au incheiat cu un sold negativ de 9,51 miliarde de lei, in crestere semnificativa fata de un deficit de 1,69 miliarde de lei consemnat dupa prima luna a acestui an.

"Executia bugetului general consolidat in primele doua luni ale anului 2022 s-a incheiat cu un deficit de 9,51 miliarde lei, in scadere fata de deficitul de 12,76 miliarde de lei inregistrat la aceeasi perioada a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a inregistrat o scadere cu 0,35 puncte procentuale pe primele doua luni ale anului 2022 fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 1,08% din PIB la 0,72% din PIB. Evolutia este explicata de cresterea veniturilor totale cu 0,7 puncte procentuale din PIB (in principal incasari din TVA si alte impozite pe bunuri si servicii), in timp ce cheltuielile bugetare au inregistrat un avans 0,3 puncte procentuale din PIB (preponderent cheltuieli cu asistenta sociala)", potruvit sursei citatate.

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat au insumat 68,25 miliarde de lei in primele doua luni ale anului 2022, cu 27,9% peste nivelul incasat in perioada similara a anului trecut. Aceasta evolutie favorabila a fost influentata preponderent de avansul veniturilor din TVA, alte impozite si taxe pe bunuri si servicii, fonduri europene, venituri nefiscale si contributii de asigurari.

Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 5,03 miliarde de lei in ianuarie - februarie, consemnand o crestere de 12,3% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+27,9%), respectiv impozitul pe dividende (+24,5%). Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 8,1%, sub evolutia fondului de salarii din economie (+9,7%).

Contributiile de asigurari au inregistrat 21,72 miliarde de lei in primele doua luni, in crestere cu 8,5% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe venit, evolutia este inferioara dinamicii fondului de salarii.

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 0,43 miliarde de lei in perioada ianuarie - februarie, in scadere cu 14,4% (an/an), pe fondul incasarilor mai reduse din impozitul pe profit de la agentii economici (-18,6% an/an).

Incasarile nete din TVA au insumat 17,13 miliarde de lei in primele doua luni, inregistrand o crestere de 47,2% (an/an). Dinamica acestora a fost influentata de evolutia favorabila a bazei macroeconomice relevante, de un nivel mai redus al restituirilor de TVA (2,34 miliarde de lei in ianuarie -februarie), comparativ cu sumele semnificative rambursate anul trecut.

Veniturile din accize au insumat 5,85 miliarde de lei in ianuarie - februarie, in crestere cu 8,9% (an/an). In structura, se remarca o dinamica de 19,2% in cazul incasarilor din accizele pentru produsele energetice (sustinuta de cresterea consumului de carburanti si de majorarea accizei cu 3,6% incepand cu 1 ianuarie 2022), respectiv o cvasi-stagnare a incasarilor din accizele pentru produse din tutun fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au totalizat 3,53 miliarde de lei in primele doua luni, inregistrand un avans semnificativ fata de anul precedent (+2,7 miliarde de lei), preponderent pe seama incasarilor suplimentare din sectorul energetic.

Veniturile nefiscale au insumat 6,30 miliarde de lei in ianuarie - februarie, consemnand o crestere de 39,7% (an/an), determinata in principal de avansul incasarilor din dividende, redevente petroliere si varsaminte din veniturile nete ale BNR. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 4,80 miliarde de lei in primele doua luni, in crestere cu 78% (an/an).

De asemenea, cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 77,76 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 17,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele doua luni ale anului 2022 au inregistrat o crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 5,6% din PIB la 5,9% din PIB.

Cheltuielile de personal au insumat 18,75 miliarde de lei, in crestere cu 1,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 1,4% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 9,27 miliarde de lei, in crestere cu 16,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 13,1%. In principal, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 0,96 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid -19.

Cheltuielile cu dobanzile au fost de 4,54 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, platile de dobanzi aferente portofoliului de datorie publica s-au majorat cu 1,91 miliarde de lei ca urmare a cresterii ratelor de dobanda in contextul inflationist manifestat

indeosebi incepand cu a doua parte a anului 2021, atat pe plan intern cat si international, cat si ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina.

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 31,75 miliarde de lei in crestere cu 22,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari (pensia minima) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel incat toti cei care se incadreaza in aceasta categorie sa aiba un venit de 2.200 de lei, in luna ianuarie 2022, precum si de acordarea celei de-a 13-a indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati.

Totodata, se reflecta majorarea alocatiei de stat pentru copii. Alocatia a crescut, incepand cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Totodata, copiii cu handicap beneficiaza de aceasta suma pana la implinirea varstei de 18 ani.

De asemenea, s-a majorat la 243 de lei alocatia de stat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale, pana la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

Cheltuielile cu subventiile au fost de 1,4 miliarde de lei, in principal, aceasta suma reprezentand subventii pentru transportul de calatori, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Alte cheltuieli au fost de 0,96 miliarde de lei, reprezentand sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 4,99 miliarde de lei, cu 64,4% mai mari comparativ cu anul precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 4,34 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au fost in valoare de 4,08 miliarde de lei. Se observa o crestere a ponderii investitiilor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 53,2% din totalul cheltuielilor pentru investitii in timp ce cheltuielile de investitii din resurse interne au inregistrat o diminuare.

Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o tinta de deficit bugetar cash estimata la 5,8% din PIB si deficit ESA estimat la 6,2% din PIB.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.