unioncont.ro Web analytics

Depunerea declaratiei de beneficiar real, amanata pana la 1 octombrie

Depunerea declaratiei de beneficiar real, amanata pana la 1 octombrie
Friday, 14 May 2021 Noutati legislative

Guvernul condus de Florin Catu amana pana la 1 octombrie termenul de depunere a declaratiei de beneficiar real. Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) documentul va putea fi depus sub forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica, sau poate fi transmis la Oficiul Registrului Comertului prin mijloace electronice.

„Se introduce un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situatiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021. Se introduc mai multe forme si modalitati de depunere a declaratiei, astfel: pot avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica; pot fi transmise la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier; pot fi date si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit ministrului de resort, Claudiu Nasui, amanarea termenului de depunere a declaratiei de beneficiar real este o solutie temporara pentru "o obligatie inutila reintrodusa brusc" pentru toti antreprenorii, chiar si acolo unde e redundanta, iar statul detine deja datele cerute.

"Lupta impotriva birocratiei continua! Am pus in transparenta proiectul de ordonanta pentru amanarea termenului de depunere a declaratiei de beneficiar real pana la 1 octombrie. Aceasta este doar o solutie temporara pentru o obligatie inutila reintrodusa brusc pentru toti antreprenorii, chiar si acolo unde e redundanta si statul detine deja datele cerute. Ne luptam in continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes in Austria si alte tari din Europa", a scris, pe Facebook, ministrul citat.

In nota de fundamentare se arata ca, la sfarsitul lunii aprilie 2021, prin Legea nr. 101/2021, s-a reintrodus obligatia persoanelor juridice supuse inregistrarii in registrul comertului de a depune o declaratie privind beneficiarii reali in termen de cel mult 15 zile stabilit a incepe sa curga de la depunerea situatiilor financiare anuale.

"Avand in vedere ca aceasta obligatie de raportare a fost reintrodusa in mod abrupt, chiar in perioada depunerii situatiilor financiare anuale, iar termenul a fost stabilit fara analizarea impactului in contextul pandemiei si al mentinerii procedurii de depunere clasice, se genereaza o sarcina excesiva atat asupra mediului privat, cat si asupra aparatului administrativ insarcinat cu inregistrarea acestor declaratii. In plus, Legea nr. 101/2021 nu a prevazut norme tranzitorii cu privire la persoanele juridice care au depus situatiile financiare anuale in perioada imediat anterioara intrarii in vigoare a legii, generand o incertitudine considerabila in randul persoanelor juridice vizate de obligatiile nou-introduse", se precizeaza in documentul citat.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.