Eugen Teodorovici a anuntat primul termen de plata al taxei pe lacomie

Eugen Teodorovici a anuntat primul termen de plata al taxei pe lacomie
Friday, 29 March 2019 Taxe si impozite, Noutati legislative

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat primul termen de plata al taxei anuala pe activele financiare nete ale bancilor in 2019. Este vorba de 25 august, bancile urmand sa achite semestrial taxa pe activele financiare nete. Precizarile au fost facute de Teodorovici, la Palatul Victoria, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.

„Taxa este anuala, platita semestrial, de catre institutiile bancare, si reprezinta produsul dintre baza de impozitare si cota de taxare, iar suma rezultata se reduce conform celor doua criterii de ajustare. 25 august este termenul de plata al taxei pe active, calculata la nivelul primului semestru, iar regularizarea taxei pe active se realizeaza pana la 25 august inclusiv a anului viitor", a anuntat seful Finantelor Publice.

Institutiile bancare care inregistreaza pierdere contabila la sfarsitul semestrului, respectiv la sfarsitul anului, vor fi scutite de achitarea taxei pe active. De scutire vor beneficia si institutiile bancare pentru care BNR a impus restrictii de creditare, pentru perioada in care opereaza restrictia, sau pentru aceste institutii care au indeplinit 100% tinta de crestere a creditarii sau tinta de diminuare a marjei de dobanda sau daca nivelul procentual agregat al cresterii creditarii si al diminuarii marjei de dobanda este de cel putin 100%.

„Dorinta noastra este de a creste intermedierea financiara, de a reduce costurile de refinantare pentru populatie la creditele in lei, acest nou indice de referinta categoric se aplica noilor credite, se aplica contractelor in derulare atunci cand se face o solicitare de refinantare, si se aplica si contractelor in derulare fara cerere de refinantare, cu acordul partilor, pentru ca aceasta este procedura legala corecta", a sustinut Teodorovici.

Ministrul Finantelor a precizat ca modificarile Ordonantei 114 au acceptul Bancii Nationale a Romaniei, iar Banca Centrala Europeana a fost informata cu privire la acest subiect.

Potrivit modificarilor adoptate vineri in Guvern, dobanda pentru creditele acordate in moneda nationala va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.

„In primul rand, referitor la indicele de referinta ROBOR, stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit prevederilor ordonantei Guvernului 50/2010 si respectiv 52/2016, prin noua formula a OUG, cu amendamentele de astazi, nu mai exista discutii cu privire la manipularea ROBOR. Proiectul prevede inlocuirea indicelui de referinta ROBOR din formula de calcul a dobanzilor din contractele de credit denominate in lei cu rata variabila de dobanda cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Indicatorul propus are in vedere rata de dobanda calculata, ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si care se publica, pentru fiecare zi lucratoare, pe site-ul BNR. Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica pentru trimestrul urmator datelor calculate", a explicat ministrul Finantelor.

El a mentionat, de asemenea, ca, incepand cu data de 2 mai 2019, noul indice de referinta se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare.

Taxa pe active financiare nete va fi aplicata in functie de cota de piata a bancilor si va varia intre 0,4% pe an, pentru institutiile cu o cota de piata mai mare sau egala cu 1%, si 0,2% pe an pentru cele cu o cota de piata sub 1%.

Taxa se va putea reduce cu 50% in cazul in care cresterea soldului creditelor acordate societatilor nefinanciare si gospodariilor populatiei este egala sau mai mare decat tinta de crestere a creditarii si cu pana la 50%, in cazul in care cresterea soldului creditelor este mai mica decat tinta de crestere a creditarii.

De asemenea, taxa se va reduce si pentru diminuarea marjei de dobanda, respectiv cu 50%, in cazul in care marja de dobanda calculata la nivelul semestrului/anului pentru care se datoreaza, se situeaza sub nivelul marjei de referinta a dobanzii, sau in cazul in care diminuarea marjei de dobanda este egala sau mai mare decat tinta de diminuare a marjei de dobanda, si cu pana la 50%, in cazul in care diminuarea este sub tinta de diminuare a marjei de dobanda, reducerea fiind calculata proportional.

Pentru anul 2019, pentru fiecare institutie bancara, tinta de crestere a creditarii este de plus 8%, tinta de diminuare a marjei de dobanda este de minus 8%, iar marja de referinta a dobanzii este de 4 puncte procentuale.

Cheltuiala cu taxa pe active este cheltuiala deductibila la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: gov.ro

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.