In ce conditii poate o microintreprindere sa isi schimbe, legal, sistemul de impunere in timpul anul

Monday, 11 July 2016

Astfel, potrivit noului Cod fiscal, o microintreprindere poate sa-si modifice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul unui an fiscal si trecerea la impozitul pe profit – daca sunt respectate in mod obligatoriu urmatoarele conditii:

1. Microintreprinderea realizeaza in cursul anului de impunere venituri mai mari de 100.000 euro;

2. Ponderea veniturilor realizate in anul curent din consultanţa şi management in veniturile totale ajunge sa fie de peste 20% inclusiv;

3. Microintreprinderea incepe sa desfaşoare activitaţi in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor şi reasigurarilor, al pieţei de capital (cu exceptia activitaţii de intermediere), in domeniul jocurilor de noroc sau in domeniul explorarii, dezvoltarii si exploatarii zacamintelor petroliere şi gazelor naturale.

Limitele fiscale obligatorii pot fi verificate pe baza veniturilor care au fost inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Iar incadrarea in conditiile aferente nivelului veniturilor, este verificata prin luarea in calcul a veniturilor care constituie baza impozabila, in timp ce cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Asadart, daca in cursul unui an se vor regasi in oricare dintre cele trei situatii mentionate anterior, microintreprinderile vor datora impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv si vor avea obligatia de modificare a vectorului fiscal si de stabilire, plata si declarare a impozitului pe profit, precizeaza Cristina Dobrescu, consilier Directia Generala Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intr-un articol publicat in revista Finante Publice si Contabilitate.

Obligatii declarative la modificarea sistemului de impunere

La ora actuala, o microintreprindere care se regaseste intr-una din cele trei situatii descrise la inceputul articolului si care trebuie, in consecinta, sa renunte la regimul de impozitare specific in favoarea unui impozit pe profit trebuie sa depuna in termen de 15 zile la organul fiscal in a carui evidenta este inregistrata fiscal formularul 010 „Declaraţia de inregistrare fiscala/Declaraţia de menţiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entitaţi fara personalitate juridica".

Potrivit sursei citate, calculul impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile şi cheltuielile realizate incepand cu trimestrul in care s-au depasit limitele fiscale de la primele doua puncte sau au inceput sa fie desfasurate activitati de natura celor de la punctul trei.

Atat plata, cat si declararea impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului respectiv.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.