Inca o modificare a Codului Fiscal: Cum va fi impozitata dobanda

Inca o modificare a Codului Fiscal: Cum va fi impozitata dobanda
Wednesday, 26 April 2017 Taxe si impozite, Noutati legislative

Odata ce va fi adoptat impozitul pe veniturile globale ale gospodariei se va schimba si modul de taxare al veniturilor din dividende sau dobanzi. Care intra in categoria veniturilor din investitii.

Astfel, potrivit Avocatnet.ro nu se va mai plati impozit pentru veniturile din dividende, in vreme ce veniturile din dobanzi vor scapa de cota de impozitare de 16%.

In acelasi timp, dupa adoptarea acestor modificari ale Codului Fiscal, banca nu va mai fi obligata sa vireze impozitul din veniturile din dobanzi care vor fi impozitate cu 3%, peste un anumit plafon.

Astfel, in primul rand, veniturile din dividende ar urma sa fie scutite de plata impozitului pe venit, in conditiile in care acestea sunt taxate acum cu o cota de 5%.

Veniturile din dobanzi nu vor mai fi impozitate cu 16% asa cum este in prezent, iar persoanele care au bani in depozite pentru care obtin dobanda sau cele care isi incaseaza salariul, pensia sau alocatia intr-un cont, dar nu ridica sumele incasate si acumuleaza dobanda ar urma sa achite un impozit de 10% pentru sumele castigate intr-un an, procent ce va fi aplicat si veniturilor obtinute din salarii si/ sau din alte surse.

Banca ar fi obligata sa calculeze veniturile/ pierderile pentru fiecare persoana care obtine venituri din dobanzi si sa ii transmita, pana la finalul lunii februarie, informatii privind totalul acestora, informatii ce vor transmise, concomitent, si Fiscului.

Astfel, ar urma sa fie eliminata prevederea confom careia banca este obligata sa si vireze impozitul obtinut din veniturile sub forma de dobanzi, insa o procedura exacta va trebui elaborata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Potrivit prevederilor propuse, impozitul pe venit nu va mai fi retinut de angajatori, acesta urmand a fi platit direct de catre salariati.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.