unioncont.ro Web analytics

Limita pentru vanzarea de terenuri agricole in Romania

Limita pentru vanzarea de terenuri agricole in Romania
Wednesday, 2 November 2016 Noutati legislative

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a anuntat conditiile in care persoanele fizice si cele juridice vor mai putea achizitiona terenuri agricole in Romania. Astfel, oamenii obisnuiti vor putea cumpara cel mult 150 de de hectare, in vreme ce firmele se vor limita la cel mult 1.500 de hectare.

„Proiectul de lege l-am discutat chiar in aceasta dupa-amiaza cu producatorii agricoli si am convenit sa limitam pe persoana fizica la 150 de hectare, ar fi ca o ferma de familie care poate sa achizitioneze si in domeniul productiei cerealiere, iar pe persoana juridica am stabilit o masura similara cu cea aplicata in Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin exceptie se poate merge pana la 1.500 de hectare achizitionate de societatile cu personalitate juridica", a spus Achim Irimescu, la sesiunea online „De vorba cu ministrul tau", initiativa a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic care sprijina dialogul intre demnitari si cetateni.

Totodata, vor exista anumite cerinte limitative legate de achizitia de terenuri agricole in Romania, insa care sa nu incalce legislatia europeana.

„Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.

Una dintre acestea este ca persoana care doreste sa cumpere terenuri agricole sa fi fost fermier pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura.

„Toate aceste conditii vor stabili un alt regim de vanzare a terenurilor agricole din Romania", a adaugat Irimescu.

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence — Sistem de Informatii pe Securitate Alimentara (SISA), romanii mai detin in proprietate sau arenda putin peste 30% din suprafata de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, exista peste un milion de hectare de teren arabil in proprietatea strainilor (italieni 23,4%, nemti 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum si multinationale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Romania are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.

Sursa: capital.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.