Mai putini bani pentru crescatorii de animale

Mai putini bani pentru crescatorii de animale
Monday, 23 January 2017 economie

Pentru crescatorii romani de animale anul 2017 nu are deloc semne bune. Astfel, ei ar putea primi mai putini bani in contul ajutoarelor nationale tranzitorii si al sprijinului cuplat comparativ cu anul precedent. Plafonul de 311,5 milioane de euro, propus de Ministerul Agriculturii este mai mic cu ,5% mai mic decat cel de anul trecut. In 2016, Romania a avut cele mai mari subvenii din UE in zootehnie, platind pana la 1.222 de euro pe cap de vaca de carne sau 826 de euro pe cap de vaca de lapte.

Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, fata de 203,1 milioane de euro anul anterior (minus 6,6%), arata un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica. Suma va fi platita din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017 si este aferent anului agricol 2016.

In ceea ce priveste sprijinul cuplat acordat crescatorilor de bivolite de lapte, taurine din rase de carne si metisii acestora, ovine, caprine si viermi de matase, plafonul a fost stabilit la 121,9 milioane de euro, in crestere cu 7,5% fata de cei 113,3 milioane de euro acordati anul anterior. Aceasta cu mentíunea ca anul acesta, pentru viermii de matase, nu se face nicio mentiune in ceea ce priveste plafonul.

In 2016 crescatorii de animale au primit subventii record, in unele cazuri de peste 1.200 de euro pe cap de animale, ceea ce a creat si o reactie a Comisiei Europene.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.