Mesajul transant a lui Mugur Isarescu pentru bancile din Romania

Mesajul transant a lui Mugur Isarescu pentru bancile din Romania
Tuesday, 23 May 2017 Finante si contabilitate, economie

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sustine ca este momentul ca bancile din tara noastra sa reinceapa creditarea. Isarescu spune ca ca din punctul de vedere al mai multor indicatori se poate vorbi de un restart al creditarii.

„Dupa o criza financiara este cunoscut ca reluarea creditarii, de regula, nu se face prima iar reluarea cresterii la inceput nu se bazeaza pe creditare. Cam asa se intampla in majoritatea tarilor si daca ne uitam la comportamentul de prin alte tari cam asa se intamplat peste tot. Faptul ca am avut in ultimii ani o descrestere a intermedierii financiare pana la niveluri scazute record, ca sa spunem asa, din punct de vedere european, nu este in afara de un scenariu sa il numesc si eu european si international. Cam asa se intampla dupa o criza financiara majora", a spus Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale le-a transmis bancherilor ca trebuie sa-si recastige credibilitatea dupa cativa ani in care pe drept sau pe nedrept ea s-a erodat. De asemenea, acesta a solicitat bancilor sa explice mai bine publicului faptul ca bancile nu au fost ajutate cu bani publici pentru ca altfel nu ies din aceasta „mutenie" care da sentimentul de vinovatie.

Conform sefului BNR, solvabilitatea bancilor este mare, de aproximativ 18%, in conditiile in care acesta trebuie sa fie intre 11 si 12%.

Sursa: digi24.ro

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.