Motive de bucurie pentru toti romanii. Ce se intampla de la 1 ianuarie cu pretul combustibilului

Motive de bucurie pentru toti romanii. Ce se intampla de la 1 ianuarie cu pretul combustibilului
Friday, 28 October 2016 Taxe si impozite

Potrivit noului cod fiscal ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 taxele pe combustibil ar trebui sa scada. Ceea ce inseamna ca supraacciza de 7 eurocenti pe litru ar urma sa fie eliminata din acciza totala, iar cota de TVA urmeaza sa scada cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, daca s-ar aplica noile taxe la actualul pret al carburantilor, fara taxe, ar rezulta un pret al benzinei, la pompa, de 4,55 lei, iar motorina ar urma sa coste 4,52 lei pe litru. Ar rezulta, asadar, o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzina si motorina.

In prezent, in Romania benzina se comercializeaza cu 2,17 lei pe litru (pret ara accize si TVA) in vreme ce motorina se cumpara cu 2,27 lei pe litru asa cum reiese din datele statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene. Dupa ce se aplica acciza actuala si cota actuala de TVA de 20%, litrul de benzina ajunge, la pompa, 5,04 lei, iar cel de motorina 5 lei.

In cazul in care, dupa alegeri, viitorul Guvern nu impune vreo noua taxa pe combustibil, Romania va intra in categoria tarilor cu cel mai ieftin combustibil.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

Sursa: digi24.ro

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.