unioncont.ro Web analytics

Mugur Isarescu: concluzie surprinzatoare despre stimularea consumului

Mugur Isarescu: concluzie surprinzatoare despre stimularea consumului
Thursday, 22 June 2017 Finante si contabilitate, economie

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sustine ca stimularea consumului nu ajuta deloc economia romaneasca. In opinia sa, o astfel de miscare are ca efect finantarea de locuri de munca in exterior, in conditiile in care importurile au crescut mai rapid decat exporturile in ultimii doi ani.

Ia cifrele ii dau dreptate lui Isarescu: exporturile de marfuri romanesti au crescut in luna aprilie cu 1,5%, pana la 4,77 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evolutie care a deteriorat deficitul comercial, arata datele preliminare publicate recent de Institutul National de Statistica (INS). Importurile au avansat in aprilie cu 5% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. Deficitul comercial la patru luni a fost de 3,37 miliarde euro, in crestere cu 20,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au o mare nevoie de credite pentru investiti, a afirmat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa organizata de BNR si Banca Europeana de Investitii (BEI), informeaza News.ro.

Romania se confrunta de circa doi ani cu o crestere mai rapida a importurilor, pe fondul stimularii consumului, in contextul in care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investitii, iar bancile trebuie sa fie mai eficiente in acordarea acestor credite, a avertizat Isarescu.

"Exista riscul ca investiile sa nu fie finantate (...) Exista o atmosfera proasta, de neincredere. Daca nu vom finanta investiile, ele nu au cum sa creasca, nu avem cum sa iesim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decat exporturile de doi ani, este clar ca economia este usor dezechilibrata. Prin finantarea consumului, finantam locuri de munca in exterior. Exista un potential substantial de creditare daca reformele struturale vor face bancabile mai multe companii", a afirmat Isarescu.

Sursa: digi24.ro

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.