Peste 150 miliarde de lei investiti in economia Romaniei

Peste 150 miliarde de lei investiti in economia Romaniei
Wednesday, 15 March 2023 economie

Investitiile nete realizate in economia Romaniei au crescut in cursul anului trecut cu 8,5%, comparativ cu anul 2021. Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS) suma totala a ajuns la aproape 151 miliarde de lei.

Potrivit sursei citate, au fost consemnate majorari la toate elementele de structura: lucrari de constructii noi - cu 8,2%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) si la alte cheltuieli - cu un plus de 7,8%, fiecare.

La nivelul trimestrului IV din 2022, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 54,166 miliarde de lei, in crestere cu 17,2% fata de aceeasi perioada din anul anterior.

Pe acest fond, cresteri au fost inregistrate la alte cheltuieli (+29,5%), lucrari de constructii noi (+15,9%) si utilaje (inclusiv mijloace de transport) - plus 14,6%.

INS precizeaza, in normele metodologice, ca investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.