Peste 3.600 de controale antifrauda, efectuate in luna iulie

Peste 3.600 de controale antifrauda, efectuate in luna iulie
Wednesday, 23 August 2023 economie

Peste 3.600 de controale antifrauda au fost efectuate in luna iulie a acestui an, fata de 1.924 in luna precedenta, iar in urma verificarilor au fost aplicate sanctiuni constand in amenzi si confiscari in valoare de peste 16,97 milioane de lei, informeaza Ministerul Finantelor.

"In luna iulie 2023 au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF: 3.289 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei; 3.646 controale antifrauda, fiind estimate implicatii fiscale in valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, in luna iunie s-au realizat un numar de 1.924 controale antifrauda", conform MF.

In vederea cresterii conformarii voluntare, in luna iulie 2023, directia de specialitate din ANAF a emis un numar de 1.790 notificari de conformare pentru riscuri fiscale estimate in suma de 147,91 milioane lei.

Strategia ANAF in ceea ce priveste activitatea de control fiscal se concentreaza in jurul a doua principii, respectiv incurajarea cresterii conformarii voluntare la declarare a contribuabililor si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

In vederea armonizarii procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale potrivit carora activitatea de control fiscal devine ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptata si progresiva a formelor si actiunilor de control fiscal.

Conform sursei amintite anterior, pentru cresterea conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul: emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care autoritatea de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz; efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv inspectia fiscala in cazul contribuabililor care, urmare Notificarii de Conformare, nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati si controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.

"Nevoia unei bune colectari a veniturilor este un subiect amplu dezbatut pe agenda publica. Si este firesc, pentru ca imbunatatirea acestui proces contribuie inerent la finantarea proiectelor si programelor guvernamentale de investitii. Tocmai de aceea am decis sa publicam aceste raportari. Ne-am asumat sa monitorizam atent tranzactiile si situatiile financiare suspecte si sa actionam acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile in ceea ce priveste evaziunea, precum comertul cu produse supuse accizelor, importul si exportul de marfuri. Solicitarea mea ferma fata de inspectori este ca in timpul actiunilor de control sa ofere informatii si sfaturi contribuabililor, sa explice regulile si regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile si inadvertentele. Angajamentul fata de respectarea drepturilor contribuabililor si fata de asigurarea unui mediu fiscal corect si transparent este un deziderat ce trebuie asumat in fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este sa ne concentram pe un proces profund de reorganizare si transformare digitala", a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.