Preturile productiei industrial au scazut cu 3,4% in decembrie 2023

Preturile productiei industrial au scazut cu 3,4% in decembrie 2023
Monday, 5 February 2024 economie

Conform ultimelor date emise de Institutul National de Statistica, decembrie 2023 a marcat o diminuare semnificativa a preturilor productiei industriale, atat pe piata interna cat si pe cea externa. Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, decembrie 2022, s-a inregistrat o scadere de 3,4%, iar fata de luna precedenta, noiembrie 2023, reducerea a fost de 0,6%. In particular, pe piata interna, indicele preturilor productiei industriale a scazut cu 0,71% in decembrie fata de noiembrie, si cu 4,97% fata de decembrie 2022. Aceste cifre indica o tendinta de diminuare a costurilor in sectorul productiei industriale, un factor cheie in dinamica economica a tarii.

Analizand ultimele date furnizate de Institutul National de Statistica, se observa o dinamica interesanta pe piata externa a productiei industriale in decembrie 2023. Comparativ cu noiembrie, preturile au scazut cu 0,4%, insa, raportandu-se la aceeasi perioada a anului trecut, asistam la o crestere modesta de 0,72%.

Din perspectiva segmentarii pe principalele categorii industriale in decembrie 2023, fata de decembrie 2022, se remarca o crestere semnificativa a preturilor in sectoarele productiei de bunuri de uz curent (5,89%), bunurilor de capital (4,81%) si celor de folosinta indelungata (3,40%). Totusi, nu putem ignora scaderea de 4,59% in industria bunurilor intermediare si o reducere considerabila de 9,83% in sectorul energetic.

In cadrul analizei pe sectiuni de activitate, datele INS subliniaza o tendinta de crestere a preturilor in domenii precum distributia apei, salubritatea, gestionarea deseurilor si activitatile de decontaminare, marcand un avans de 17,50%. Pe de alta parte, se constata scaderi notabile in industria extractiva, cu o diminuare de 15,72%, precum si in productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu o reducere de 8,53%. Industria prelucratoare inregistreaza, de asemenea, o scadere minora de 0,22%. Aceste fluctuatii ale preturilor reflecta schimbarile complexe si diversificate care modeleaza peisajul economic industrial actual.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.