Prognoza BNR legata de economia Romaniei in 2017

Prognoza BNR legata de economia Romaniei in 2017
Friday, 10 February 2017 economie

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza o crestere economica intre 4% si 5%, a economiei romanesti in 2017, potrivit declaratiilor facute de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale.

„Prognoza din modelul nostru este confidentiala, nu o spunem, dar este undeva intre 4 si 5%. Nu are relevanta cu constructia bugetara, nu le puneti in contrapartida, ca sa ne mai cream o problema in societate! Este o prognoza legata de modelul nostru macroeconomic. (...) Si noi am gresit cu prognoza de inflatie de un an si jumatate, in sensul ca inflatia a fost mult mai mica. Nu cred ca sunt foarte multi analisti increzatori in prognozele noastre cand gresesti. Asa sunt prognozele. Lucram in economie de piata si avem foarte multi factori", a spus Isarescu.

Estimarile realizate de BNR sunt mai pesimise comparativ cu cele care au stat la constructia bugetului pe 2017. Astfel, Guvernul Grindeanu a luat in calcul o crestere economica de 5,2%, un deficit bugetar de 2,96% din PIB si o inflatie medie anuala de 1,4%.

Banca Mondiala a previzionat, in raportul privind Perspectivele Economiei Globale, ca economia Romaniei va creste cu 3,7% in 2017.

De asemenea, cifrele incluse in ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamna pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizeaza in 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al Romaniei de 3,8%, cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa.

Si estimarile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) indica pentru economia romaneasca un ritm de crestere 3,7% in 2017, Romania urmand sa inregistreze cel mai ridicat ritm de crestere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la inceputul lunii noiembrie 2016.

Sursa: rtv.ro

Foto: bnr

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.