unioncont.ro Web analytics

Prognoza BNR: Rata inflatie va creste

Prognoza BNR: Rata inflatie va creste
Thursday, 25 March 2021 economie

Economistii Bancii Nationale a Romaniei se asteapta la devalorizarea monedei nationale in 2021. Astfel, potrivit minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021.

Conform BNR: „In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au evidentiat perspectiva vizibil modificata a inflatiei, aratand ca rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021. Totodata, dupa previzibila corectie descendenta ampla din debutul anului viitor, ea este asteptata sa urce din nou deasupra punctului central al tintei si sa ajunga la finele orizontului prognozei la 2,8 la suta - peste nivelul de 2,4 la suta din proiectia precedenta".

S-a observat ca valorile mai inalte si in crestere usoara ale ratei inflatiei din anul curent, dar si ajustarea lor descendenta din debutul anului viitor, sunt atribuibile integral actiunii factorilor pe partea ofertei, mai cu seama impactului tranzitoriu al scumpirii energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de profil, si efectului sau de baza dezinflationist ulterior. Influente semnificative, in dublu sens pe orizonturi diferite de timp, provin si din evolutia probabila a pretului combustibililor, precum si din majorarea cotatiilor internationale ale materiilor prime agro-alimentare, resimtite prioritar la nivelul inflatiei de baza.

Impactul inflationist al acestor factori ar putea fi insa mai intens si mai de durata, inclusiv prin efectele lor indirecte, au subliniat in mod repetat membrii Consiliului, evocand ascensiunea pronuntata a pretului petrolului, dar mai ales tendinta cvasi-generalizata de crestere a cotatiilor internationale ale marfurilor amorsata recent, potentata de strangulari in lanturile de productie si aprovizionare, cu impact asupra costurilor asociate. O eventuala materializare a unui asemenea risc ar avea totusi o capacitate scazuta de a genera efecte secundare pe calea afectarii anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, au apreciat membrii Consiliului, mai ales in conditiile persistentei deficitului de cerere pe piata muncii, dar si pe cea a bunurilor, avand in vedere si influentele de sens opus exercitate de astfel de socuri asupra venitului disponibil real al populatiei, implicit asupra cererii de consum in perspectiva.

„In cazul presiunilor factorilor fundamentali este insa de asteptat o tranzitie graduala dinspre actualul caracter modest dezinflationist, spre unul usor inflationist in cea de-a doua parte a orizontului proiectiei, au aratat membrii Consiliului, avand ca premise si ipoteze majore: decalajele temporale cu care se manifesta efectele dezinflationiste ale gap-ul negativ al PIB, precum si cele inflationiste ale excedentului de cerere agregata, anticipat a se redeschide in trimestrul III 2021 si a creste lent ulterior; relativa ameliorare a structurii cererii agregate din perspectiva potentialului ei inflationist, prin cresterea contributiei investitiilor in detrimentul consumului privat, cu implicatii inclusiv asupra evolutiei viitoare a PIB potential, precum si probabila decelerare puternica a cresterii costurilor unitare salariale pe orizontul proiectiei, in conditiile persistentei subutilizarii fortei de munca, implicit a caracterului relaxat al pietei muncii", potrivit sursei amitite anterior.

In schimb, dinamica preturilor importurilor se contureaza pe termen scurt drept o sursa de influente inflationiste, contrar previziunilor anterioare, au remarcat membrii Consiliului. Mici efecte inflationiste tranzitorii vor veni probabil si din cresterea abrupta a cererii de servicii odata cu ridicarea actualelor restrictii, eventual confruntata cu constrangeri pe partea ofertei, precum si din perturbatii persistente in lanturi de productie si aprovizionare.

Sub impactul conjugat al factorilor fundamentali si al celor pe partea ofertei, BNR precizeaza ca rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este asteptata sa mai scada usor pe parcursul a cateva luni, dar sa se opreasca si sa se mentina ulterior in apropierea nivelului de 2,7 la suta, vizibil deasupra valorilor anticipate anterior.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.