Proiectul de limitare a tarifelor RCA, in dezbatere publica

Proiectul de limitare a tarifelor RCA, in dezbatere publica
Friday, 18 February 2022 Noutati legislative

Proiectul de Hotarare care vizeaza limitarea temporara, pentru sase luni, a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA a fost lansat in dezbatere, pe site-ul Ministerului Finantelor.

"Ca urmare a iesirii recente din piata asigurarilor RCA a asiguratorului cu cea mai mare cota de piata, asigurator in portofoliul caruia se aflau cea mai mare parte a asiguratilor, a fost generata o evolutie ascendenta accelerata a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA care a condus la incadrarea unui numar ridicat de asigurati RCA in categoria asiguratului cu risc ridicat. Prima medie anualizata (prime brute subscrise/unitati anuale de expunere), la nivelul pietei fara a include Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, a inregistrat o crestere in anul 2021. Daca in primul semestru din 2021 prima medie anualizata a fost de 578 de lei, in trimestrul 3, dupa retragerea autorizatiei Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns in trimestrul 4 sa fie de 1.050 de lei (...). Avand in vedere cele prezentate, o solutie pentru remedierea starii de fapt o poate constitui limitarea temporara, pentru 6 luni, a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA", se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit initiatorilor proiectului, intrucat exista diferente intre puterea de cumparare a persoanelor fizice si cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte cresteri de pret inregistrate la nivelul economiei nationale il au asupra bugetului persoanelor fizice cat faptul ca frecventa daunei inregistrata pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scazuta decat cea inregistrata pentru persoanele juridice, este justificata o diferentiere a modului de calcul al tarifului maximal.

Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificata prin plafonarea la nivelul tarifului de referinta publicat de catre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la incheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adica tariful de referinta publicat de catre ASF inmultit cu factorul N.

"Totodata, in aceasta situatie asiguratii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la acest mecanism si isi vor putea alege asiguratorul RCA fara intarziere", se subliniaza in Nota de fundamentare.

Tarifele de prima maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale. In prezent, 98,5 % dintre asigurati se afla in clase de bonus si 1,5% in clase de malus.

Astfel, conform anexei proiectului, tarifele de prima maxime vor fi cuprinse, pentru persoane fizice, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri, intre 762 lei si 1.286 lei pentru capacitate cilindrica mai mica sau egala cu 1.200 cmc, 780 si 1.335 lei pentru o capacitate de 1.201-1.400 cmc, 913 - 1.553 lei pentru 1401-1600 cmc, 1.039 - 1.710 lei pentru 1.601 - 1.800 cmc, 1.119 si 1.853 lei pentru o capacitate de 1.801-2.000 cmc, 1.569 - 2.545 lei pentru 2.001-2.500 cmc si intre 2.261 - 3.551 lei pentru o capacitate mai mare de 2.500 cmc.

In cazul motocicletelor, motoscuterelor, ATV, tarifele vor fi de 113 lei pentru o capacitate mai mica de 50 cmc si 479 lei pentru capacitate de peste 50 cmc

Pentru persoane juridice, prima bruta variaza, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri, in functie de capacitatea cilindrica, intre 1.412 lei si 2.017 lei.

In ceea ce priveste transportul de marfa, primele brute sunt cuprinse, in functie de tonaj, intre 2.169 lei si 10.253 lei.

"Aceasta solutie temporara vine in sprijinul tuturor categoriilor de asigurati, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pietei de asigurari si poate contribui la o mai buna functionare a acesteia pana la momentul la care portofoliul de asigurati ai Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este absorbit in piata. Avand in vedere faptul ca situatia actuala poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, Guvernul poate interveni si limita concurenta pentru o perioada de timp limitata prin limitarea preturilor astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita", se mai arata in documentul citat.

Tarifele de prima maxime adoptate prin aceasta hotarare se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA pe o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica pe aceasta perioada tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in prezenta hotarare.

"Supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre societatile de asigurare care practica RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, pe perioada de 6 luni stabilita conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr.21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima prevazut in anexa de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF", precizeaza sursa citata.

Proiectul de HG prevede ca depasirea nivelului maxim al tarifului de prima prevazut de catre societatile de asigurare RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. In afara sanctiunii contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiunile contraventionale complementare.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.