unioncont.ro Web analytics

Rezervele valutare ale BNR au scazut in luna mai. Iata cu cat

Rezervele valutare ale BNR au scazut in luna mai. Iata cu cat
Friday, 2 June 2017 Finante si contabilitate, economie

Luna mai 2017, in visteria Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au intrat mai putini bani decat au iesit. Astfel, potrivit informatiilor oferite de Banca Nationala, rezervele valutare au scazut cu 477 de milioane, ajungand la 35 483 milioane de euro.

In cursul lunii mai au avut loc intrari de 541 de milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele. Cat despre banii iesiti acestia a-au situat la1.18 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Trebuie adaugat ca in perioada 24 mai — 23 iunie 2017 se va aplica decizia de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 10 la suta la 8 la suta.

In acelasi timp, trebuie spus ca rezerva de aur s-a mentinut in luna mai la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.769 milioane de euro.

La 31 mai 2017, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost de 39,252 miliarde de euro, fata de 39,821 miliarde de euro la 30 aprilie 2017.

Potrivit datelor BNR, platile scadente in luna iunie 2017 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 222 milioane euro.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.