Romania a luat cu imprumut de la banci suma de 4,864 miliarde de lei

Romania a luat cu imprumut de la banci suma de 4,864 miliarde de lei
Monday, 29 August 2016 Finante si contabilitate

In luna august, statul roman a luat imprumuturi de la banci in valoare de 4,864 miliarde de lei, cu 429 de milioane de lei, adica aproximativ cu 10% mai mult decat suma planificata initial.

Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat 4,435 miliarde de lei la bancile comerciale – din care 4 miliarde de lei prin opt licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat si 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. In cele trei licitatii de obligatiuni, Ministerul a atras sume mai mari decat cele planificate initial.

Trebuie remarcat faptul ca bancile au subscris sume cel putin duble fata de cererea statului in cazul tuturor licitatiilor principale.

Banii imprumutati vor fi folositi atat pentru refinantarea datoriei publice cat si a finantarii deficitului bugetului de stat.

Imprumuturile pe care MFP le va contracta pe piata interna in 2016 este influentat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, care este de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei). Astfel, statul va apela la emisiunea de titluri de stat pentru a acoperi cheltuielile publice. Prin urmare, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de 50% de pe piata interna si 50% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2016 denominate in lei si euro, in suma de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate in lei si sapte miliarde lei emisiunilor denominate in euro.

De asemenea, Ministerul Finantelor are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe intr-un volum de 4,5 miliarde de euro, in functie de evolutiile si oportunitatile oferite de aceste piete, tinand cont de nivelul rambursarii aferent emisiunii de euroobligatiuni emise pe pietele externe cu scadenta in iunie 2016, in valoare de 1,5 miliarde euro, precum si de necesitatea consolidarii rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.

Astfel, finantarea din surse externe se va realiza prin programul MTN, prin emiterea de euroobligatiuni in valoare de circa 3 miliarde de euro si prin trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

MFP mai are in vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in valoare de 48 — 50 de miliarde de lei, din care 14 — 15 miliarde de lei certificate de trezorerie si 34 — 35 miliarde de lei obligatiuni benchmark.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.