Romanii pot achizitiona din nou titluri de stat Fidelis

Romanii pot achizitiona din nou titluri de stat Fidelis
Monday, 27 November 2023 economie

Incepand cu 27 noiembrie, atat cetatenii romani, cat si strainii, care au implinit varsta de 18 ani, vor avea posibilitatea de a investi in titlurile de stat Fidelis, disponibile atat in lei cat si in euro, conform anuntului facut de Ministerul Finantelor.

Potrivit sursei citate, campania pentru aceasta editie se va desfasura in perioada 27 noiembrie - 15 decembrie.

Este a patra editie a campaniei "Romania are sange de rocker, acum si de investitor", realizata in parteneriat cu Morning Glory si Rock FM. In cadrul acestei initiative, donatorii de sange beneficiaza de cea mai avantajoasa dobanda oferita.

"Titlurile de stat au fost mereu atractive atat pentru investitorii la inceput de drum, cat si pentru cei experimentati, in functie de strategia lor si de apetitul de risc. Siguranta capitalului investit, faptul ca titlurile de stat sunt garantate integral de catre stat atat din punct de vedere al capitalului, cat si al dobanzii aferente, au facut romanii sa investeasca din 2020 pana acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o noua editie ce ofera conditii avantajoase, atat pentru titlurile in lei, cat si pentru cele in euro. In plus, fapul ca donatorii de sange, eroii nostri nevazuti, vor beneficia de conditii speciale a devenit deja o traditie. Astfel, fiecare picatura de sange devine o moneda de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozitatii colective", a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.

In colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Ministerul Finantelor va gazdui o noua actiune mobila de donare de sange pe 29 noiembrie si 4 decembrie, la sediul sau din Bulevardul Libertatii nr. 16. Toti cei interesati sunt invitati sa participe si sa contribuie la salvarea a pana la trei vieti.

Pentru donatorii de sange, se va oferi o transa speciala pentru titlurile de stat denominate in lei, cu o maturitate de un an si o dobanda de 7,10% - cu 1% mai mare decat rata standard pentru perioada de un an. Un alt beneficiu pentru donatori este reducerea semnificativa a sumei minime de subscriere de la 5.000 de lei la doar 500 de lei. Conditiile preferentiale ale noii emisiuni sunt disponibile pentru persoanele care pot dovedi ca au donat sange incepand cu 1 ianuarie 2023.

Pe langa segmentul dedicat donatorilor de sange, editia Fidelis care incepe pe 27 noiembrie include si emisiunile standard: titluri de stat in lei cu scadente de 1 si 3 ani, oferind dobanzi anuale de 6,10% si 7,25%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, respectiv 5,50%.

Valoarea nominala a unui titlu de stat Fidelis este stabilita la 100 de lei pentru emisiunea in moneda nationala si 100 de euro pentru cea in euro, cu un prag minim de subscriere de 5.000 de lei sau 1.000 de euro.

In cadrul procesului de subscriere a acestor titluri de stat, bancile intermediare nu aplica comisioane, iar veniturile generate, fie ca provin din dobanzi sau din castiguri de capital, sunt scutite de impozit.

Proprietarii de titluri de stat Fidelis emise anterior, care au ajuns la maturitate, au optiunea de a reinvesti sumele neridicate la scadenta prin participarea la noua emisiune.

Totodata, detinatorii au si posibilitatea de a-si vinde titlurile inainte de termenul de scadenta si vor primi dobanda corespunzatoare perioadei in care au detinut titlurile.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.