unioncont.ro Web analytics

Romanii pot cumpara vechime in munca

Romanii pot cumpara vechime in munca
Friday, 25 September 2020 Noutati legislative

Guvernul a reglementat printr-o ordonanta de urgenta legislatia privind sistemul public de pensii, astfel incat persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii, a anuntat Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

‚ÄěCetatenii romani din tara sau din strainatate, care nu au fost pensionari, si care nu au fost asigurati in anumite perioade, vor putea incheia, pana la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care isi pot plati retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului", conform MMPS.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale noteaza ca decizia luata de Guvern da posibilitatea obtinerii dreptului la pensie persoanelor care, desi au varsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obtine o pensie pentru limita de varsta.

Persoanele care solicita achizitionarea de vechime in munca trebuie sa nu fi realizat, in perioadele pentru care solicita plata retroactiva, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia in sistemul public de pensii din Romania sau in sisteme neintegrate acestuia, ori in alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care Romania are acorduri de securitate sociala, se precizeaza in comunicat.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei, conform Ministerului Muncii.

"Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare, iar cota de contributie potrivit Codului fiscal este de 25% in anul 2020. Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, pana la 31 august 2021", se mentioneaza in comunicatul Ministerului Muncii.

Din 1 ianuarie 2020, potrivit legislatiei in vigoare, valoarea lunara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2230 de lei, iar pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, valoarea acestuia este de 2350 lei, in timp ce pentru domeniul constructiilor salariul minim brut este de 3000 de lei.

Masura posibilitatii cumpararii de vechime in munca a fost aprobata de Guvern printr-o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se precizeaza in comunicatul Ministerului Muncii.

Foto: pixabay.com

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.