Salariul mediu net in Romania a crescut

Salariul mediu net in Romania a crescut
Monday, 7 November 2016 economie

Potrivit datelor oferite de Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu nominal net a fost de 2.094 lei, in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 18 lei (+0,9%). Cei mai multi bani au fost obtinuti in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, adica 5737 lei in vreme ce valorile cele mai mici s-au inregistrat in hoteluri si restaurante, mai precis 1265 lei.

„Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.737 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.265 lei)", potrivit INS.

„Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,9%. Indicele castigului salarial real a fost de 101,0% pentru luna septembrie 2016 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 159,9%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2016", mai precizeaza INS.

In luna septembrie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2016.

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, pentru 'Ziua petrolistului'), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", mentioneaza sursa citata.

Cresterile cele mai importante din punct de vedere al salariului s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale cu 20,6%, respectiv cu 11,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului. Trebuie amintit ca au fost cresteri intre 4,5% si 7% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea bauturilor, intre 2,0% si 4,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, alte activitati industriale n.c.a., tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

„Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", mai arata Institutul.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 12,4%, intre 5% si 10% in extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare, industria metalurgica, telecomunicatii, intre 2% si 4% in fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi pe apa, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati auxiliare intermedierilor financiare (activitati de asigurare si fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+8%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat si in administratie publica (+0,8%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+0,3%).

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

Sursa: Institutul National de Statistica

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.