Salariul mediu net in Romania a depasit 5.200 lei

Salariul mediu net in Romania a depasit 5.200 lei
Friday, 14 June 2024 economie

In aprilie 2024, castigul salarial mediu net in Romania a atins valoarea de 5.217 lei, inregistrand o crestere modesta de 0,6%, sau 32 lei, fata de luna martie a aceluiasi an, conform ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica.

In cadrul industriei, cele mai inalte salarii medii nete au fost observate in sectorul serviciilor de tehnologia informatiei, atingand 11.971 lei. In contrast, cele mai scazute salarii au fost consemnate in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte, cu un castig mediu net de doar 2.787 lei.

Comparativ cu aprilie 2023, salariul mediu net a crescut cu 14,3%, subliniind o tendinta ascendenta in compensatiile acordate angajatilor pe parcursul anului.

De asemenea, castigul salarial mediu brut in luna aprilie 2024 a fost de 8.532 lei, cu o crestere de 0,4% sau 30 lei fata de luna martie 2024, indicand o evolutie pozitiva, desi moderata, a veniturilor brute.

In aprilie 2024, indicele castigului salarial real a crescut la 107,9% comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Acest indice indica o crestere a puterii de cumparare a salariilor. In comparatie cu luna martie 2024, indicele a inregistrat o usoara crestere la 100,5%. De asemenea, comparativ cu luna octombrie 1990, indicele a ajuns la 254%, ceea ce reprezinta o crestere de 1,4 puncte procentuale fata de luna martie 2024.

INS explica ca pe parcursul anului exista fluctuatii ale castigului salarial, adesea influentate de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile considerate pentru comparatie, cum ar fi decembrie si martie/aprilie. Aceste bonusuri sezoniere pot duce la variatii lunare ale castigului salarial, dar tind sa fie nivelate pe parcursul intregului an.

Evolutia castigului salarial real este determinata nu doar de schimbarile in castigul salarial mediu net, ci si de rata inflatiei, care afecteaza puterea de cumparare a salariilor.

In aprilie 2024, in majoritatea sectoarelor economice, s-a observat o crestere a castigului salarial mediu net, influentata de distribuirea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si sume provenite din profitul net si alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, cresterea salariilor a fost asociata cu realizarile de productie sau incasarile mai mari, care depind de contractele sau proiectele in derulare.

Conform datelor, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectoarele de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, cu un avans de 35,5%, si in extractia carbunelui, cu o crestere de 27,4%.

Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net comparativ cu luna martie 2024 au fost influentate de acordarea in lunile anterioare de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si sume din profitul net si alte fonduri. Scaderile au fost, de asemenea, rezultatul nerealizarilor de productie sau incasarilor mai reduse, dictate de fluctuatiile contractuale sau proiectele in curs, si de angajarea de personal cu salarii sub media sectorului in unele activitati economice.

In aprilie 2024, cele mai pronuntate scaderi ale castigului salarial mediu net pe categorii de activitati conform clasificarii CAEN Rev.2 s-au observat in industria fabricarii produselor din tutun, unde salariile au inregistrat o reducere de 34,6%.

In cadrul sectorului bugetar, s-au constatat variatii ale castigului salarial mediu net fata de luna anterioara. In educatie, salariile medii nete au scazut cu 1,7%, iar in sanatate si asistenta sociala a fost o scadere nesemnificativa de 0,1%. In schimb, in administratia publica, s-a inregistrat o crestere usoara de 1,4% a castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Our website uses cookies. If you continue to browse we will assume your permission to use them. To find out more details visit our privacy policy page.